Linkuri accesibilitate

Doi morți în urma unui atac al rebelilor Houthi asupra unei nave din Marea Roșie


Nava True Confidence, sub pavilion Barbados, în Ravenna, Italia, martie 2022.
Nava True Confidence, sub pavilion Barbados, în Ravenna, Italia, martie 2022.

Un atac cu rachete lansat miercuri de rebelii Houthi din Yemen asupra unei nave comerciale în Golful Aden a ucis doi membri ai echipajului. Ceilalți membri au abandonat nava.

Atacul asupra vrachierului True Confidence, sub pavilion Barbados, escaladează și mai mult conflictul de pe o rută maritimă crucială care leagă Asia și Orientul Mijlociu de Europa și care a perturbat transportul maritim mondial.

Acesta este primul atac al rebelilor susținuți de Iran în urma căruia se înregistrează victime. Doi oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru Associated Press, au declarat că atacul cu rachetă balistică anti-navă a ucis doi dintre membrii echipajului și a rănit alți șase.

Amploarea pagubelor este deocamdată neclară, dar echipajul a abandonat nava și a desfășurat bărci de salvare. O navă de război americană și marina indiană se aflau la fața locului, încercând să ajute în eforturile de salvare.

Generalul de brigadă Yahya Saree, un purtător de cuvânt al Houthi, a revendicat atacul într-un mesaj preînregistrat, afirmând că rachetele lansate au incendiat nava.

El a declarat că atacurile rebelilor vor înceta doar atunci când „asediul asupra poporului palestinian din Gaza va fi ridicat”.

Rebelii Houthi spun că atacă navele comerciale occidentale din cauza războiului Israelului împotriva Hamas în Fâșia Gaza.

Gruparea a început să lanseze rachete și drone începând cu luna noiembrie, iar SUA au început o campanie de atacuri aeriene în ianuarie, care până în prezent nu a stopat atacurile rebelilor.

Atacul de miercuri asupra navei True Confidence a avut loc după ce aceasta a fost contactată prin radio de persoane care pretindeau că sunt militari yemeniți, transmite Associated Press.

De la lansarea atacurilor, rebelii yemeniți au apelat prin radio navele din Marea Roșie și Golful Aden, analiștii suspectând că aceștia doresc să captureze navele.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG