Linkuri accesibilitate

Moscova a convocat pentru explicații ambasadorul ceh după ce Praga a expulzat doi diplomați ruși


Andrei Konchakov, diplomatul acuzat că ar fi în spatele planului de otrăvire a trei oficiali ruși

Ministerul rus de Externe l-a convocat ambasadorul ceh în Rusia, Vitezslav Pivonka, după ce Praga a desemnat doi membri din staff-ul Ambasadei Rusiei la Praga drept persona non grata și le-a cerut să părăsească țara.

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei cehe la Moscova, Jan Jindrich, a declarat pentru agenția Tass că ambasadorul Pivonka se va prezenta la Ministerul de Externe pe 15 iunie.

„Nu putem să comentăm acum motivele", a transmis Jindrich.

Anterior, surse diplomatice au spus pentru Tass și Ria Novosti că ambasadorul ceh a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe.

Pe 5 iunie, premierul ceh Andrej Babis a anunțat că guvernul său a decis expulzarea a doi diplomați din cadrul staff-ului ambasadei ca urmare a scandalului privind o posibilă amenințare de otrăvire cu ricină, despre care el spune că a fost un incident fals generat de o „luptă internă” între membrii staff-ului diplomatic.

Ambasada Rusiei a numit expulzarea drept un o „pas neprietenos" care arată că Praga nu este interesată de normalizarea deja tensionate dintre cele două state.

Scandalul diplomatic informațiile publicate de mass-media din Cehia care susțineau că Andrei Konchakov, director adjunct al Centrului Rus pentru Cultură și Științe din cadrul ambasadei, a adus ricină din Rusia în Praga la mijlocul lunii martie cu scopul de a fi folosită într-un plan de otrăvire a primarului Pragăi, Zdenek Hrib, și altor primari de sector, Ondrej Kolar și Pavel Novotny.

Moscova a respins acuzațiile și le-a numit „invenții".

Scandalul a izbucnit pe 26 aprilie când Respekt, un săptămânal de investigații ceh, a publicat un material în care erau citate surse din domeniul securității care susțineau că un ofițer de informații rus care călătorește cu un pașaport diplomatic a sosit recent în Praga având substanța otrăvitoare extrem de toxică ricină în cadrul unui plan de otrăvire.

Presa cehă, luna trecută, l-au identificat pe presupusul ofițer de informații drept Andrei Konchakov.

Cei trei oficiali cehi -Kolar, Hrib și Novotny, au primis supraveghere permanentă din partea poliției.

Toți trei au luat sau au susținut acțiuni care au deranjat Kremlinul, inclusiv numirea pieței din fața Ambasadadei Rusiei la Praga după dizidentul asasinat Boris Nemțov sau eliminarea unei statui a unui general sovietic.

Drept răspuns, Moscova este suspectată că este implicată în valul de atacuri cibernetice recente asupra Cehiei.

Moscova, care este suspectată de otrăvirea în 2018 a fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei sale cu o neurotoxină cunoscută ca Noviciok, a spus că informațiile despre planul de otrăvire a celor trei oficiali cehi sunt parte a „unei campanii de dezinformare" menit să discrediteze Rusia și a amenințat cu „consecințe serioase" asupra relațiilor Rusia - Cehia.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG