Linkuri accesibilitate

Moscova a declarat persona non grata doi diplomați cehi după o decizie similară a Cehiei


Ambasadorul ceh în Rusia, Vitezslav Pivonka
Ambasadorul ceh în Rusia, Vitezslav Pivonka

Ministerul rus de externe a declarat persona non grata doi diplomați cehi, după o decizie similară a Cehiei.

În anunțul de luni, celor doi diplomați neidentificați li se cere să părăsească Rusia în decurs de două zile împreună cu familiile.

Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul ceh în Rusia, Vitezslav Pivonka, după ce Praga a desemnat doi membri din staff-ul Ambasadei Rusiei la Praga drept persona non grata și le-a cerut să părăsească țara.

Pe 5 iunie, premierul ceh Andrej Babis a spus că guvernul său expulzează doi angajați ai ambasadei ruse de la Praga în urma așa-numitul scandal al ricinei, despre care a spus că a fost un incident fals generat de o „luptă internă” între membrii staff-ului diplomatic.

Ambasada Rusiei a numit expulzarea drept un „pas neprietenos" care arată că Praga nu este interesată de normalizarea deja tensionate dintre cele două state.

Informațiile publicate de mass-media din Cehia arată că Andrei Konceakov, director adjunct al Centrului Rus pentru Cultură și Științe din cadrul ambasadei, a adus ricină din Rusia în Praga la mijlocul lunii martie cu scopul de a fi folosită într-un plan de otrăvire a primarului din Praga, Zdeněk Hřib, și altor doi primari de sector, Ondřej Kolář și Pavel Novotny.

Moscova a respins acuzațiile și le-a numit „invenții”.

Scandalul a izbucnit pe 26 aprilie când Respekt, un săptămânal de investigații ceh, a publicat un material în care erau citate surse din domeniul securității care susțineau că un ofițer de informații rus care călătorește cu un pașaport diplomatic a sosit recent în Praga având asupra sa substanța otrăvitoare extrem de toxică ricină pe care intenționa să o folosească în cadrul unui plan de otrăvire.

Presa cehă l-a identificat pe presupusul ofițer de informații ca fiind Andrej Konceakov.

Cei trei oficiali cehi au primit supraveghere permanentă din partea poliției.

Hřib a stârnit iritare la Moscova pentru că a sprijinit o decizie de redenumire a pieței din fața Ambasadei Ruse la Praga cu numele lui Boris Nemțov după, critic al lui Putin ucis de Kremlin.

Kolář a fost criticat de Kremlin pentru îndepărtarea recentă din districtul său a unei statui a unui mareșal din epoca sovietică.

Moscova, suspectată și de implicarea în valul de atacuri cibernetice recente asupra Cehiei precum și de otrăvirea, în 2018, a fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale cu o neurotoxină cunoscută ca Noviciok, a spus că informațiile despre planul de otrăvire a celor trei oficiali cehi sunt parte a „unei campanii de dezinformare" menită să discrediteze Rusia și a amenințat cu „consecințe serioase" asupra relațiilor Rusia - Cehia.

XS
SM
MD
LG