Linkuri accesibilitate

Moscova anunță sancțiuni împotriva unor oficiali germani și francezi


Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Moscova va trece la represalii împotriva oficialilor germani și francezi, în replică la sancțiunile aplicate de cele două țări împotriva unor oficiali ruși după otrăvirea, în luna august a acestui an, a opozantului rus Alexei Navalnîi cu o neurotoxină.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău la bordul unui avion care plecase din orașul siberian Tomsk la Moscova, determinând aterizarea de urgență a avionului în orașul Omsk. Ulterior a fost transferat la clinica Charite din Berlin, unde medicii au ajuns la concluzia că a fost otrăvit cu o neurotoxină.

Luna trecută, Uniunea Europeană și Marea Britanie au impus înghețarea activelor și interdicții de călătorie împotriva a șase înalți oficiali ruși considerați responsabili de „tentativa de asasinare” a lui Navalnîi, precum și a unei entități implicate în programul care a produs neurotoxina din categoria Noviciok.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat la începutul lunii octombrie analizele făcute de laboratoare specializate din Germania, Franța și Suedia care au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță din grupul Noviciok.

Noviciok a fost identificat de autoritățile britanice ca toxina utilizată în otrăvirea aproape fatală a agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în 2018, în orașul englez Salisbury.

„Întrucât Germania a fost o locomotivă a sancțiunilor Uniunii Europene în cazul Navalnîi și pentru că aceste sancțiuni îi vizează direct pe angajații principali ai biroului prezidențial al Federației Ruse, sancțiunile noastre de răspuns vor fi reciproce. Au fost deja stabilite și ne vom informa colegii germani și francezi în curând", a declarat Lavrov joi, în timpul unei conferințe de presă.

El a adăugat că sancțiunile Rusiei vor viza angajați din administrațiile germană și franceză.

Lavrov a mai sugerat că Navalnîi ar fi putut fi otrăvit cu neurotoxina fie în clinica Charite din Berlin, fie la bordul avionului care l-a adus de la Omsk în capitala Germaniei.

Navalnîi, care rămâne în Germania unde primește încă tratament, l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a comandat atacul împotriva sa, în timp ce Kremlinul neagă orice implicare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG