Linkuri accesibilitate

Atac ucrainean cu 144 de drone asupra Rusiei. O femeie a murit. Moscova răspunde cu zeci de drone și rachete balistice


O clădire rezidențială cu mai multe etaje după căderea resturilor de drone în Ramenskoie, regiunea Moscovei, Rusia. 10 septembrie 2024
O clădire rezidențială cu mai multe etaje după căderea resturilor de drone în Ramenskoie, regiunea Moscovei, Rusia. 10 septembrie 2024

În noaptea din 9 spre 10 septembrie, Rusia a fost atacată cu drone ucrainene, în mai multe regiuni. Autoritățile ruse transmit că au doborât cel puțin 15 drone în jurul Moscovei în timpul nopții. Atacurile au incendiat clădiri rezidențiale, au ucis o femeie și și au dus la suspendarea a peste 30 de zboruri în capitală.

Zborurile de pe aeroporturile Domodedovo, Jukovo și Vnukovo din Moscova au fost suspendate temporar după atacurile cu drone, a anunțat autoritatea aeronautică rusă Rosaviatsia.

48 de zboruri au fost redirecționate către alte aeroporturi, anunță autoritatea aeronautică.

Tot la Moscova, primarul Serghei Sobianin a declarat că apărarea aeriană a doborât drone în mai multe orașe din regiunea Moscovei: Podolsk, Ramenskoie, Liuberți, Domodedovo și Kolomna.

Sobianin a mai scris pe rețeaua Telegram că, în Ramenskoie, epava unei drone a lovit o clădire rezidențială.

„În timpul respingerii atacului din orașul Ramenskoie, un incendiu a izbucnit la nivelul etajelor 11-12 ale unei clădiri rezidențiale. Serviciile de urgență funcționează. De asemenea, elimină consecințele căderii șrapnelului de la un UAV doborât în zona aeroportului Jukovski", se arată în postare.

Cel puțin o persoană a fost ucisă în atacurile cu drone ucrainene din jurul Moscovei, a declarat marți guvernatorul regiunii, Andrei Vorobiov.

Alte patru persoane au fost rănite și cel puțin trei au fost spitalizate, a mai scris Vorobiov într-o postare pe Telegram.

Peste 60 de drone au fost doborâte deasupra regiunii Briansk din sud-vestul Rusiei, care se învecinează cu Ucraina și regiunii Lipețk din sudul Rusiei, potrivit guvernatorilor locali. Nu au fost raportate pagube sau victime în aceste regiuni.

Guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, a declarat că 21 de drone au fost distruse acolo.

În regiunea Tula, autoritățile locale susțin că două drone au fost distruse de forțele de apărare aeriană, dar epava UAV-ului a căzut pe teritoriul unui complex de combustibil și energie.

Ministerul rus al Apărării transmite că unitățile de apărare aeriană au distrus 144 de drone pe care Ucraina le-a lansat asupra a nouă regiuni rusești, inclusiv 20 deasupra regiunii Moscovei.

Atacurile de marți urmează unui val de atacuri cu drone pe care Ucraina le-a lansat la începutul lunii septembrie, vizând în principal energia și instalațiile energetice ale Rusiei.

Pe 1 septembrie, armata rusă a declarat că a interceptat 158 de drone ucrainene într-o duzină de regiuni rusești în ceea ce presa rusă a descris ca fiind cel mai mare baraj de drone ucrainene de la începutul războiului.

Atacurile ucrainene vin într-un moment critic al războiului. Rusia presează puternic printr-o ofensivă în estul Ucrainei.

În același timp, continuă incursiunea surprinzătoare a Ucrainei în regiunea Kursk, declanșată în urmă cu o lună.

Atacuri rusești asupra Ucrainei

Forțele aeriene ucrainene au declarat pe Telegram că apărarea aeriană a doborât 38 din cele 46 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia.

Acestea au fost doborâte într-o serie de regiuni și orașe, inclusiv Kiev, Odesa, Herson, Sumî, Harkov și Poltova.

Forțele aeriene au adăugat că Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă balistică Iskander-M și o rachetă aer-sol Kh-31.

Atacurile rusești au rănit trei persoane și au avariat infrastructura.

Autoritățile locale au anunțat că atacurile au rănit două persoane și au avariat mai multe clădiri din orașul Cerkasi. Atacul a avariat o instalație de infrastructură din regiune și a provocat un incendiu care a fost stins între timp.

Guvernatorul regional al Kievului, Ruslan Kravcenko, a declarat că atacul a avariat și o clădire și a provocat un incendiu într-o zonă deschisă din zona din jurul capitalei, după ce apărarea aeriană a atacat proiectilele rusești. Autoritățile orașului Kiev nu au raportat pagube sau victime în capitală.

Atacurile din regiunea sudică Herson au avariat o grădiniță și mașini într-o parcare, potrivit guvernatorului regional Oleksander Prokudin. O persoană a fost rănită în oraș în atacul cu drone al Rusiei, au adăugat autoritățile locale.

Până acum, în această lună, Rusia a lansat un val de lovituri aeriene mortale asupra orașelor Liov, Poltava și Harkov.

Răspunsul Rusiei față de Ucraina s-a înăsprit după ce Kievul și-a lansat ofensiva în regiunea Kursk a țării luna trecută.

Articol redactat și cu informații oferite de AP, Reuters și BBC.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG