Linkuri accesibilitate

Vizită a lui Volodimir Zelenski la Praga înainte de summitul de la Vilnius


„Praga este următoarea” pe listă, a scris Zelenski pe Twitter, după o vizită fulger în Bulgaria făcută în aceeași zi. Aici, cu președintele ceh Petr Pavel.

Volodimir Zelenski a anunțat că se află în vizită la Praga și că se va întâlni cu președintele ceh Petr Pavel, prim-ministrul Petr Fiala și șefii ambelor camere parlamentare.

„Praga este următoarea” pe listă, a scris Zelenski pe Twitter, după o vizită fulger în Bulgaria.

„Accentul se va pune pe sprijinul pentru apărare, integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei și Summit-ul NATO de la Vilnius, situația din jurul ZNPP, implementarea #Formulei Păcii și reconstrucția Ucrainei.”

Zelenski urmează să ajungă în capitala Cehiei după ce fost în Bulgaria pentru discuţii privind securitatea şi summitul NATO de săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Ucraina așteaptă un semnal clar de la NATO, la summitul de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, că se poate alătura alianței militare atunci când războiul Rusiei împotriva țării sale se încheie.

Deși Ucraina dorește să se alăture cât mai repede posibil, membrii NATO au opinii contradictorii cu privire la cât de repede ar trebui făcut acest pas, cu o anumită precauție față de măsurile despre care se tem că ar putea aduce alianța mai aproape de un război activ cu Rusia.

Republica Cehă a fost un susținător ferm al Ucrainei de la invazia din februarie 2022, furnizând ajutor militar și alte ajutoare umanitare.

Președintele ceh, care a fost șef al armatei cehe și principal consilier militar al secretarului general al NATO în 2015-2018, a declarat pentru Reuters că Ucraina are nevoie de sprijin pentru intrarea în NATO și în Uniunea Europeană, dar aderarea la oricare dintre acestea va fi un proces îndelungat.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG