Linkuri accesibilitate

Moscova: Navalnîi nu putea ingera Noviciok din sticla cu apă. E absurd


Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului

Kremlinul consideră „absurdă” informația că Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit prin ingerarea neurotoxinei Noviciok dintr-o sticla cu apă din camera sa de hotel din Tomsk.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri informația, punând la îndoială veridicitatea acesteia.

„Dacă ar fi existat urme de Noviciok pe sticlă, cel puțin cei care au atins-o sau au stat în apropiere ar fi fost expuși”, a spus Peskov.

„Acest lucru este în contradicție cu concluziile trase de experți. Dacă a existat o sticlă, atunci de ce a fost luată? Poate cineva nu are niciun interes să se facă o investigație. Există prea multe date absurde în această poveste, care ne împiedică să credem aceste declarații fără nicio dovadă", a adăugat el.

Asociații lui Alexei Navalnîi spun că urme ale neurotoxinei cu care a fost otrăvit opozantul rus au fost găsite pe o sticlă de apă din camera de hotel unde a stat el în Tomsk.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău în avionul care urma să îl ducă de la Tomsk la Moscova pe 20 august, lucru care a dus la o aterizare forțată în Omsk. El avea să fie preluat la două zile și dus la Spitalul Charite din Berlin, unde testele toxicologice au furnizat dovezi clare că opozantul rus a fost otrăvit cu o neurotoxină de prooveniență sovietică.

Conform blogul lui Navalnîi, asociații săi erau încă în hotelul din Tomsk în momentul în care a apărut știrea că acestuia i s-a făcut rău și au mers imediat în camera unde a stat pentru a colecta toate obiectele suspecte, inclusiv sticla de apă.

Sticla avea să fie dusă la Berlin de una din colaboratoarele lui Navalnîi.

Organizația pentru interzicerea armelor chimice a transmis joi că oferă asistență tehnică Germaniei pentru investigarea cazului de otrăvire a lui Navalnîi cu o neurotoxină.

Germania a solicitat Rusiei explicații privind incidentul, dar Moscova a respins vehement orice implicare și a cerut Berlinului să ofere dovezile care au condus la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit.

XS
SM
MD
LG