Linkuri accesibilitate

Primarul Moscovei le cere locuitorilor să stea în case. Luni, zi liberă pentru moscoviți cu excepția armatei și a serviciilor de bază


În capitala Rusiei oamenii s-au refugiat în case.

Primarul Moscovei, Serghei Sobîanin, a emis o declarație prin care le-a spus locuitorilor capitalei să evite călătoriile inutile și, de asemenea, a declarat ziua de luni nelucrătoare pentru cei mai mulți dintre moscoviți, cu excepția serviciilor de bază, a serviciilor de securitate și a armatei.

„Pentru a minimiza riscurile, eu, în cadrul sediului operațional, am decis să declar ziua de luni zi nelucrătoare”, a spus Sobîanin pe Telegram.

El i-a îndemnat pe locuitorii capitalei să evite deplasările inutile și le-a spus să raporteze situațiile de urgență la linia de urgență a serviciilor de urgență (112 în Rusia) cât mai repede posibil.

Acești pași au loc în momentul în care trupele Wagner au intrat în regiunea Lipețk, la aproximativ 300 de kilometri sud de Moscova, în timp ce se deplasează rapid spre nord de-a lungul autostrăzii M4 spre capitală.

Sâmbătă dimineață, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin a anunțat pe Telegram că forțele sale au ocupat sediul militar din Rostov pe Don și controlează sediile militare și aeroportul orașului din sudul Rusiei.

„Suntem în cartierul general (militar). Este ora 7:30 a.m.", a spus Prigojin într-un videoclip.

„Sediile militare din Rostov, inclusiv un aeroport, sunt sub control”.

Prigojin a adăugat că aeronavele care participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei „pleacă normal” și că forțele sale au luat aeroportul „pentru ca aviația de atac să nu ne lovească, ci să lovească ucrainenii”.

Șeful mercenarilor Wagner a mai spus că forțele sale au trecut din Ucraina în Rusia și nu s-au confruntat cu nicio rezistență din partea recruților ruși pe care i-ar fi întâlnit.

El a spus că Wagner nu „luptă împotriva copiilor”, ci „va distruge pe oricine ne stă în cale”.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat vehicule militare, inclusiv tancuri, pe străzile orașului și scene în care mercenarii lui Wagner s-ar fi întâlnit față în față cu oficiali militari ruși în oraș.

Rostov pe Don este o bază logistică esențială pentru operațiunile de război ale Rusiei în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG