Linkuri accesibilitate

Moscova inaugurează statuia fondatorului serviciilor secrete sovietice, cu fața spre „amenințările” din Vest


La inaugurarea statuii lui Felix Dzerjinski, Moscova, 11 septembrie.

La Moscova, o nouă statuie transmite un mesaj clar despre istoria și prezentul serviciilor secrete.

Luni, în fața sediului serviciilor secrete din Moscova, a fost inaugurată statuia lui Felix Dzerjinski, fondatorul serviciilor secrete sovietice și arhitect al sistemului represiv supranumit Teroarea Roșie, de după Revoluția Bolșevică.

„Urât de disidenți, este un erou pentru spionii care conduc Rusia lui Vladimir Putin”, scrie Reuters.

Sub conducerea lui Dzerjinski, serviciile secrete au devenit o agenție punitivă, care acționa cu impunitate pentru a-și impune viziunea asupra lumii: că unii oameni sunt folositori și alții dăunători, explică pentru Reuters istoricul Nikita Petrov.

„Cuvintele sale - că doar o persoană care gândește la rece, o inimă caldă și cu mâini curate poate deveni un ofițer de securitate - au devenit ghidul nostru moral, pentru generații de angajați ai agențiilor de securitate din țara noastră”, a declarat într-un discurs la inaugurarea noii statui Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe, instituția care a urmat primului directorat general al KGB-ului.

Potrivit lui Narîșkin, statuia stă cu fața spre Polonia și țările baltice pentru că „amenințarea față de Rusia din partea Nord-Vestului încă există”. În aceeași direcție era orientată statuia aceluiași personaj și pe timpul regimului sovietic, când era amplasată lângă sediul KGB-ului.

Dzerjinski a introdus tactici nemiloase pentru a persecuta adversarii regimului leninist în mandatul său ca șef al poliției secrete, între 1917-1926. De la intimidare la arest, violență și execuții, tacticile lui au consolidat Teroarea Roșie și au dus la moartea a 50.000 - 200.000 de oameni în primii patru ani ai regimului.

El a fondat CEKA, Comisia Extraordinară pentru Întreaga Rusie, poliția secretă, care în primii ani ai regimului leninist a executat numeroși așa-ziși inamici ai guvernului. Instituția a evoluat, de-a lungul timpului, devenind pe rând NKVD-ul și apoi KGB-ul, al cărui agent a fost tânărul Vladimir Putin. Serviciul Federal de Securitate, FSB, este succesorul acestor instituții.

Vechi statui ale lui Dzerjinski, din Polonia sau din Moscova, au fost dărâmate cu zel după 1989, respectiv 1991. Majoritatea s-au bucurat, la acel moment, simțind că distrug unul dintre simbolurile represiunii sovietice.

Noua statuie seamănă cu cea care a dominat piața Lubianka din Moscova, aproape de sediul KGB, timp de trei decenii.

Pentru unii ruși, întoarcerea statuii lui Dzerjinski indică represiunea existentă deja în Rusia și arată că nimic nu se va schimba prea curând.

În 2021, au apărut statui ale lui Dzerjinskila Simferopol (Crimeea) și la Krasnodar.

La acel moment, agenții FSB au transmis că Dzerjinski „nu a luptat doar împotriva contra-revoluției, ci a scos țara din devastare și din sărăcie”.

În 2019, studenții Facultății de Economie din Moscova au cerut ca statuia aceluiași personaj să fie înlăturată din campusul lor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG