Linkuri accesibilitate

Moscova sfidează. NATO îi cere cooperare în ancheta privind otrăvirea lui Navalnîi


Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg

NATO a cerut sfidătoarei Rusii să „coopereze pe deplin” în ancheta „internațională imparțială” care să fie condusă de Organizația globală pentru interzicerea armelor chimice (OPCW) în cazul otrăvirii liderului opoziției, Alexei Navalnîi.

Alianța militară occidentală cu 30 de membri a fost de acord că Rusia „are acum întrebări serioase la care trebuie să răspundă”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg într-o conferință de presă susținută vineri, 4 septembrie, la Bruxelles, în urma întrunirii în sesiune specială a ambasadorilor organizației.

„Orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect față de viețile umane și este o încălcare inacceptabilă a normelor și regulilor internaționale", a spus Stoltenberg.

Pe 2 septembrie, Germania a declarat că testele toxicologice au furnizat „dovezi fără echivoc” că criticul grav bolnav al puterii de la Kremlin a fost otrăvit cu Noviciok, o neurotoxină pe care o foloseau agenții sovietici.

Stoltenberg a declarat că aliații NATO au cerut Moscovei să dezvăluie OPCW programul său cu privire la Noviciok.

Numind cazul Navalnîi „un atac asupra drepturilor democratice fundamentale”, el a spus că aliații NATO vor continua să se consulte cu privire la incident și „să ia în considerare implicațiile”.

Până în prezent, autoritățile ruse au reacționat cu ofuscare și negare în răspunsul dat cu privire la cazul Navalnîi, refuzând să deschidă o anchetă penală în legătură cu acuzația că politicianul opoziției a fost otrăvit, spunând că nu au fost găsite probe serioase.

Navalnîi, 44 de ani, s-a îmbolnăvit pe 22 august, în timpul unui zbor din Siberia către Moscova pe 20 august, forțând avionul cu care călătorea să aterizeze de urgență la Omsk, unde a petrecut două zile în spital înainte de a fi transferat în Germania.

Acum este pus pe respirație artificială, în comă indusă, într-o unitate de terapie intensivă la Spitalul Charite din Berlin.

XS
SM
MD
LG