Linkuri accesibilitate

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, a fost adoptată


Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Camera Deputaților a adoptat miercuri moțiunea simplă depusă împotriva ministrului Sănătății. Intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, moțiunea a fost votată de 164 de deputați, în timp ce 85 s-au împotrivit, iar 48 s-au abținut.

Trecerea unei moțiuni simple nu implică automat și demiterea ministrului, fiind o formă de control parlamentar fără efecte juridice.

PSD a mai trecut, în ultimele săptămâni, moțiune simple împotriva a mai mulți miniștri precum Violeta Alexandru, Monica Anisie, Marcel Vela, Adrian Oros sau Florin Cîţu. Dezbaterea moţiunii depuse împotriva ministrului Ion Ştefan a fost amânată.

În timpul dezbaterii de marți, social-democrații și-au concentrat discursurile de la moțiunea simplă pe trei capete de acuzare: menținea lui Adrian Ionel în fruntea UNIFARM de PNL, blocarea testării în Capitală și faptul că spitalele sunt închise pentru bolnavii cronici.

Ca răspuns la atacurile PSD și după acuzele DNA de luare de mită aduse lui Adrian Ionel, ministrul Nelu Tătaru a anunțat că a solicitat Consiliului de Administrație al UNIFARM să se întrunească de urgență și să ia „decizii” în ceea ce-l privește pe directorul instituției.

Adrian Ionel a fost pus, marți, sub control judiciar de procurorii DNA după ce a fost acuzat că a cerut unei firme o mită 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipament de protecție împotriva COVID 19.

Moțiunea simplă a PSD a plecat însă de la insistențele Gabrielei Firea. Surse din conducerea social-democraților au declarat pentru Europa Liberă că aceasta a insistat ca ministrul să fie sancționat după ce i-a blocat testarea în Capitală. Discursurile deputaților PSD nu au ocolit acest subiect sensibil pentru primarul Capitalei.

Ministrul Sănătății le-a explicat parlamentarilor că testările se fac după un protocol, iar pentru ele trebuie să existe o autorizație din partea Direcției de Sănătate Publică.

Nu există autorizație pentru testarea pe câmp. Cred că politicul a intrat prea repede în joc, medicalul nu și-a revenit. E prea devreme în acest moment pentru campania electorală”, a fost mesajul transmis de Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a încercat să le transmită deputaților PSD, ProRomânia și ALDE că acționeaza prea repede politic, fără a se termina problema medicală. Ministrul Sănătății a acuzat presiunile la care sunt supuși medicii în prezent.

Un corp medical care e controlat de Curtea de Conturi la ore suplimentare, la gărzi, un Avocat al Poporului care spune că suntem centre de detenție, iar personalul medical torționari. Nu a trecut mult timp de când erau eroi în halate albe, acum sunt eroii care au furat ore suplimentare”, a afirmat ministrul Tătaru.

El a precizat că s-au efectuat 640.000 de teste la 350.000 de cetățeni, iar Ministerul Sănătății nu a blocat nici o testare.

Citește și:

Nelu Tătaru solicită demiterea directorului UNIFARM, iar PSD vrea demisia ministrului Sănătății la presiunile Gabrielei Firea

XS
SM
MD
LG