Linkuri accesibilitate

Motivul pentru care PSD se luptă cu ”fraudarea” alegerilor organizate chiar de el: a pus gând rău STS


Desen de Dan Perjovschi

La aproape o lună de la alegeri, PSD umflă tema fraudei la vot și vrea să facă o comisie de anchetă, în condițiile în care atât europarlamentarele, cât și referendumul au fost organizate de guvernul Dăncilă.

Acuzele vin pe tot mai multe voci și se coordonează cu tergiversarea validării referendumului de către Curtea Constituțională.

Primul care a lansat tiribomba fraudei la alegeri și referendum a fost senatorul Șerban Nicolae, care a spus că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ”nu mai are ce căuta în procesul electoral” și a susținut că trebuie reintrodusă declarația pe proprie răspundere atunci când se votează pe liste suplimentare. Nicolae afirmă că ”nu se pot închide listele”, deși Biroul Electoral Central nu a furnizat o astfel de informație.

Ideea fraudării a fost preluată din zbor de Mihai Fifor, care susține că s-ar putea lua decizia, într-o ședință a coaliției, a înființării unei comisii parlamentare de anchetă.

”Am discutat, şi probabil că vom avea ca temă în cadrul unei şedinţe de coaliţie şi ideea aceasta a înfiinţării unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul din 26 mai. Pentru că la urma urmei cred că este necesar ca toată lumea să ştie că lucrurile au decurs corect sau dacă au existat probleme, aceste probleme să poată fi evidenţiate”, a spus Fifor.

Senatorul Liviu Pop se arată și el indignat de cozile de la secțiile de votare și afirmă că este vorba de o ”fraudă indirectă” prin faptul că unii români nu au putut să voteze.

”Păi, dacă un cetățean român nu a putut să voteze, este o neregulă si este o fraudă indirectă că votul lui nu a ajuns în urnă, a fost furat acelui cetățean dreptul de a vota. Noi vrem să vedem cine e responsabil de furtul votului cetățeanului care nu a reusit să voteze în unele secții din afara României". Nu e clar dacă Liviu Pop țintește cu aceste acuze în opoziție sau în propriul partid și guvern, cele care au organizat alegerile.

Soluția este, deci, a unei comisii parlamentare de anchetă, al cărei cal de bătaie se prefigurează a fi STS-ul, căruia Pop îi reproșează că ”nu a transmis tuturor partidelor politice cum funcționează soft-ul”.

Există însă și acuze care merg și mai departe, undeva pe la milionul de voturi furate cu Soft-ul STS-ului. Mai exact cu ”soft-ul paralel” care ar fi în posesia PNL, fiind intrat în dotare via PD, unde funcționa la turație maximă încă de pe vremea lui Traian Băsescu. Fostul pmp-ist Gelu Vișan este convins că au fost ”furate, schimbate, tranzacționate, scăzute, adunate, într-un cuvânt fraudate peste un milion de voturi”. Cum ar veni, exact milionul care a lipsit PSD. Și Vișan cere rhetoric doar, pentru că nu mai e parlamentar, o comisie de anchetă.

PSD a pus gând rău STS

Nu este prima dată când Serviciul de Telecomunicații Speciale este sub lupa politicienilor, de-a lungul timpului existând numeroase suspiciuni că serviciul a fost implicat în acțiuni ilegale în alegeri.

Fostul director al STS, Marcel Opriș, a fost audiat de diverse comisii speciale constituite atât după alegerile din 2009, cât și după cele din 2016. Partidele se plângeau, ca și acum, că alegerile pot fi ”furate cu soft-ul” și că nu există un control asupra acestuia. Opriș, care a fost trecut în rezervă de președintele Iohannis în 2017, a explicat la vremea respectivă că, într-adevăr, ”infrastructura de comunicații și informatică construită de STS pentru procesele electorale a fost pusă la dispoziția autorităților abilitate de lege în organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale din 2007, iar la acest sistem nu au avut acces partidele politice”.

Ceea ce nemulțumește acum PSD este, potrivit informațiilor Eruopa Liberă, existența sistemului, introdus în 2016, care previne frauda la vot, mai exact votul multiplu. Asta după ce ani în șir a planat suspiciunea asupra tuturor rândurilor de alegeri. Era vorba de utilizarea votului multiplu, fie direct, prin sistemul ”autobuzul”, fie prin cel, mai sofisticat, al ” CNP-ului”, sau al ”morților care votează”.

Introducerea tabletelor și a scanării buletinelor de identitate a stopat această metodă. PSD ar dori eliminarea pentru viitoarele runde de alegeri a tabletelor.

Opoziția face haz

Reacția partidelor din opoziție la acuzațiile de fraudă sunt de stupoare. Ludovic Orban a declarat că „nu e ţară democratică în lumea asta în care partidul care organizează alegerile să inventeze că a fost fraudă electorală.Readuc aminte, preşedintele AEP este numit de majoritatea parlamentară, actele normative privitoare la organizarea alegerilor au fost emise de guvernul. Organizarea alegerilor efectivă a fost făcută de Guvernul lor. E o nebunie totală.”, a mai spus Orban.

O reacție similară a venit și din partea USR, prin vocea lui Dan Barna, care a spus că dacă e vorba de fraudă, atunci trebuie să și-o asume PSD și nu avea cum să fie decât probabil în favoarea acestui partid.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
XS
SM
MD
LG