Linkuri accesibilitate

Mugur Isărescu, atac dur la Vâlcov: „Uite cine ne dă nouă sfaturi. O propagandă de doi bani care nu mai merge”


Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, spune că ieșirile recente ale oficialilor la adresa BNR sunt un „atac jalnic, iresponsabil, de două parale”, iar declarațiile lui Darius Vâlcov „creează probleme de credibilitate”.

”S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce privește cursul valutar într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar vă dați seama cât de porniți erau să atace BNR”, a declarat luni Mugur Isărescu în contextul prezentării raportului despre inflație.

În termeni neobișnuit de duri, Isărescu a taxat declarațiile publice ale lui Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Dăncilă, dar și politica guvernului.

”Suntem pentru creșterea consumului, dar atenție la dozaj. Ce se dorește, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge”, a mai spus guvernatorul BNR.

”Există o dorință a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor și cere asta Parlamentului, Guvernului. Și pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, și chiar imperativ! Păi să vină cu o OUG și să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania”, a continuat Isărescu atacul.

Declarațiile lui Darius Vâlcov „creează probleme de credibilitate” pentru că afirmațiile sale nu au fundament, iar „domnul consilier Vâlcov nu poate vorbi în numele BNR, dânsul nici măcar nu știu în numele cui vorbește”, a replicat, luni, Mugur Isărescu.

„El spune așa: De ce avem noi o rată a dobânzii de politică monetară mai mare decât în Ungaria, Cehia, Polonia? Și se minunează! Dacă te uiți mai atent, probabil că vrea să spună că nu ROBOR, nu creditele, ci rata de politică monetară trebuie înjumătățită. Uite, vezi: Ungaria are 0,9%, Polonia are 0,5%, de ce avem noi 2,5%? Deci nu vede nimic bun în faptul că am adus inflația în jos de la 5 și ceva cu 2,5%? Nu, și motivația e chiar caraghioasă: să nu se mai plătească taxa pe ROBOR. Și așa s-a rezvolvat problema!”, a mai spus ironic Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR l-a mai acuzat pe Darius Vâlcov că nu se comportă ca un economist, în ciuda faptului că este consilierul premierului Dăncilă întocmai pe aceste probleme: „Are acest obicei de a lua două-trei cifre dintr-o parte și le pune în altă parte și le prezintă. Unele sunt greu de digerat”.

De asemenea, Mugur Isărescu a atras atenția că Banca Centrală este o instituție independentă, care nu are voie să primească sugestii, și în niciun caz să i se spună ce să facă: reducerea ratei de politică monetară la jumătate, contribuția la creșterea nivelului de trai al românilor.

”Domnul consilier nu știe nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi (...)Formulări din acesta neîntemeiate cum că cineva se joacă cu dobânzile, le manipulează le duce în sus sau în jos, cu scopuri absconse, sunt mai mult decât periculoase și pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire pe teancul de rapoarte. Facem patru rapoarte pe an și facem asta de 13 ani. Este dureros că mulți nici nu le citesc, dar ies în presă și fac diverse acuzații”, a mai precizat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a atras atenția că adoptarea taxei pe lăcomie, dar și atacurile la BNR au avut un impact asupra primei de risc a României și a dus la reducerea încrederii investitorilor străini.

Darius Vâlcov a declarat recent, pentru Bloomberg, că Guvernul va cere BNR să redefinească modul în care este calculat ROBOR sau chiar va cere „o eliminare a acestuia”, astfel încât ordonanța pe lăcomie, care taxează băncile în funcție de nivelul ROBOR, să devină inofensivă. Declarația lui Vâlcov a stârnit nemulțumire în rândul Băncii Naționale a României.

Însă acesta nu este singurul „atac” la adresa BNR privind ROBOR. Senatorul ALDE Daniel Zamfir a spus în mai multe rânduri că banca centrală s-ar fi înțeles cu băncile comerciale pentru stabilirea ROBOR.

„Nu știu ce setare trebuie să îi faci acestui indice care se calculează aproape automat”, a fost replica guvernatorului BNR.

Marți, tot Consiliul de Administrație al băncii centrale este așteptat la Parlament, la audierea de la Comisiile de economică și de finanțe-bănci ale Senatului. Mugur Isărescu a fost acuzat anterior tot de senatorul ALDE, Daniel Zamfir, că nu vrea să se prezinte în Parlament pentru a clarifica aspecte legate de ROBOR.

XS
SM
MD
LG