Linkuri accesibilitate

36 de muncitori din Sri Lanka, concediați și abandonați pe Aeroportul Otopeni


Violeta Alexandru anunțat verificări privind felul în care muncitorii au fost concediați

36 de muncitori din Sri Lanka de la o firmă de confecții din comuna Mihai Eminescu din Botoșani au fost aduși duminică seară cu două autocare de la Botoșani și abandonați la intrarea în Aeroportul Internațional Otopeni.

După ce au stat 3 săptămâni în carantină instituționalizată, fiind supuși și unor episoade umilitoare precum a fi încătușați cu șoricei de plastic, muncitorii au fost concediați și urcați în două autocare cu promisiunea de a fi repatriați, deși nicio cursă nu era organizată pentru a îi duce în Sri Lanka, țară care a blocat zborurile externe.

În urma situației speciale apărute, la aeroport a venit duminică seară și ministrul muncii, Violeta Alexandru, iar muncitorii au primit cazare la un hotel în Otopeni.

Cert este că îmi ridic un semn de întrebare cu privire la plecarea lor de acolo către București, în condițiile în care nu era clară posibilitatea de a fi îmbarcați. Rămâne să ne lămurim mâine (luni - n.r.) împreună cu colegul nostru, prefectul de Botoșani, și vom face declarații”, a declarat, duminică seara, ministrul Violeta Alexandru, citată de Digi24.

Oficialul a anunțat și verificări privind felul în care muncitorii au fost concediați de la fabrica din Botoșani.

„Înțeleg că le-a fost întrerupt contractul de muncă la o firmă din Botoșani. Până ne lămurim asupra condițiilor în care s-au întrerupt aceste contracte, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani, care are de la mine dispoziție să verifice lucrurile, opiniile sunt împărțite”, a spus Violeta Alexandru.

„Este o situație-limită. Înțeleg, din primele informații, că în Botoșani, relația dintre dânșii și angajator nu era cea mai bună în această perioadă. Eu sunt convinsă că trebuie ascultate ambele părți și n-aș vrea să trag niște concluzii pripite”, a adăugat ministrul.

Violeta Alexandru spune că din câte a discutat cu muncitorii la aeroport, o parte dintre ei vor să continue să lucreze în România și își doresc să găsească o altă oportunitate de angajare. Alții își doresc să ajungă acasă. Ministrul promite că va găsi soluțiile potrivite.

Astă seară (duminică - n.r.) mi se pare civilizat să-i lăsăm să se odihnească, să se gândească bine ce vor să facă mai departe, iar eu și domnul prefect vom veni aici mâine și vom lua o decizie împreună cu dânșii”, a spus Violeta Alexandru.

Alți patru muncitori din Sri Lanka au rămas să lucreze la fabrica de confecții, iar trei sunt internați la Spitalul Județean Botoșani.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG