Linkuri accesibilitate

Muncitori români ajung în Anglia pentru a lucra în fermele din Regatul Unit


Muncitori sezonieri români, care au ajuns săptămâna trecută în Germania, pe aeroportul din Duesseldorf

Un zbor charter cu aproximativ 180 de lucrători români urmează să aterizeze pe Aeroportul Stansted, pentru a ocupa posturile vacante la fermele din Marea Britanie, pe fondul crizei coronavirusului.

Avionul este primul dintre cele șase care ajunge în lunile următoare, astfel încât fermele să aibă muncitori sezonieri, scrie publicația Metro, citată de Rador. Asociația Country Land & Business a avertizat că fermele ar putea rămâne cu puțini lucrători din cauza restricțiilor de călătorie impuse pe fondul epidemiei de coronavirus.

Au existat apeluri pentru ca britanicii să umple locurile libere - dar, deși multe persoane care au rămas în șomaj în timpul izolării au venit, nu este suficient pentru a acoperi toate posturile vacante, potrivit The Times.

Fermierii au nevoie de aproximativ 70.000 de lucrători sezonieri pentru a se asigura că recoltele sunt culese pe tot parcursul anului, majoritatea acestora provenind, de regulă, din UE. În timp ce o acțiune majoră de angajare pentru „Feed the Nation” în timpul crizei coronavirusului a avut peste 27.000 de solicitanți, doar aproximativ 4.300 dintre ei au acceptat până acum oferta unui interviu.

După ce pasagerii sosesc de la București la Londra, ei vor fi transportați la locurile de muncă din sud-est și Linconlnshire.

Pasagerii trebuie să respecte regulile de distanțare socială și nu li se va permite să părăsească România dacă prezintă simptome de coronavirus. Asta vine după ce multe companii aeriene, precum EasyJet și Ryanair, au suspendat cursele între Marea Britanie și Europa de Est, ceea ce îngreunează ajungerea lucrătorilor sezonieri aici. Această situație vine pe fondul unei scăderi de 35% a PIB-ului britanic prevăzute în al doilea trimestru al acestui an de către Oficiul pentru Responsabilitatea Bugetului (OBR).

Experții grupului independent prognozează că acest lucru se va întâmpla dacă restricțiile rămân în vigoare pentru o perioadă de trei luni, urmată de trei luni de restricții parțial ridicate. Cu toate acestea, ei estimează că economia se va „recupera repede”.

Se prevede, de asemenea, că Marea Britanie va înregistra o creștere a șomajului la 10% din populația activă, care este în jur de 2.000.000 de oameni. Acest procent se va atenua ulterior în cursul anului, afirmă OBR. Departamentul Muncii și Pensiilor a raportat că, între 16 și 31 martie, au fost făcute 950.000 de noi cereri de credit universal, ceea ce sugerează că o creștere accentuată a șomajului are deja loc.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG