Linkuri accesibilitate

Muncitorii greviști demonstrează în Piața din Minsk pe măsură ce acțiunile de protest se răspândesc în toată țara


Belarus - A column of workers of the Minsk Tractor Plant moves to the center of Minsk, August 14, 2020

Câteva mii de protestatari s-au adunat în fața clădirii principale a guvernului din capitala Belarusului pentru a cere reluarea alegerilor prezidențiale din 9 august în urma cărora Aleksandr Lukașenka a obținut al șaselea mandat, contestat prin proteste la nivel național, suprimate brutal de forțele de securitate.

Marșul spontan din 14 august a fost condus de lucrători de la Minsk Tractor Works, una dintre numeroasele uzine țară în care muncitorii au oprit lucrul pentru a li se alătura demonstranților.

Șefii de campanie ai opoziției a cerut „manifestații pașnice” în orașele din toată țara, pe 15 și 16 august.

Într-una din primele sale declarații de la declanșarea protestelor, Lukașenka a spus că dacă grevele continuă, lucrătorii „nu vor putea să-și hrănească” familiile.

Observațiile sale televizate făcute pe 14 august au apărut pe fondul relatărilor despre întâlnirile dintre premierul Raman Halouceanka și muncitorii greviști de la două mari fabrici industriale din Minsk.

Într-una din ultimele opriri ale lucrului, mii de muncitori de la uzina chimică Hrodna Azot din orașul vestic Hrodna au plecat de la locul de muncă și s-au întâlnit cu administratorii uzinelor și autoritățile orașului.

Muncitorii au purtat cu ei postere pe care scria „Cerem demisia lui Lukașenka”, „Nu l-am ales” și „voturile noastre au fost furate”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG