Linkuri accesibilitate

Galerie foto | 10 muzee de la sat din Dobrogea, prezentate prin tururi virtuale 3D

Cinci tineri creează o hartă online a muzeelor de la sat din România. Tururile virtuale 3D interactive ale zece muzee rurale din Dobrogea pot fi explorate pe www.muzeedelasat.ro. Acestea, recent publicate, se adaugă altor 53 de muzee din Moldova și Muntenia.

Tinerii au parcurs 10.000 de kilometri într-un an și jumătate și au promovat muzeele din zona rurală atât pentru publicul român, cât și pentru cel străin (website-ul este disponibil și în engleză).

În paralel, echipa merge la școli din zone rurale defavorizate pentru a le arăta elevilor tururile virtuale cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală (VR). Scopul demersului, susținut de asociația Teach for Romania, este unul dublu: (1) facilitează accesul la cultură al elevilor din medii rurale defavorizate și (2) promovează patrimoniului material din țară, folosind tehnologii noi. Echipa povestește despre aceste vizite pe www.delasat.ro.

Muzee de la sat este partener în organizarea evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate din 2 septembrie 2023. Este pentru prima dată când Noaptea Muzeelor se întâmplă și în mediul rural. Inițiativa aparține Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.


Încarcă mai mult

16x9 Image

Ionuț Teoderașcu

A studiat Jurnalismul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași și Fotografia Documentară la Universitatea Westminster din Londra. A expus lucrări fotografice în România și în Marea Britanie, iar din 2020 povestește (vizual) despre satul românesc în newsletterul „De la sat”. Este social media editor la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG