Muzeul Animat este un proiect inedit destinat copiilor, dar nu numai, prin care publicul poate cunoaște diverse obiecte din muzee și poveștile lor prin intermediul benzilor desenate create de copii și al explicațiilor oferite de muzeografi prin tutorialele video.
Muzeul Animat este un proiect menit să pună în valoare patrimoniul cultural material prin intermediul mediului digital și a fost creat la inițiativa Muzeului Municipiului București. Prin intermediul platformei online, atât publicul tânăr cât și specialiștii din muzee sau cadrele didactice, pot accesa o serie de tutoriale de benzi desenate care animă în mod creativ obiectele de patrimoniul din colecțiile Muzeului Municipiului București, Muzeul Olteniei Craiova și Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, care sunt parteneri în acest proiect.
Conceptul Muzeului Animat a luat naștere în anul 2020, în urma unei colaborari cu departamentul de educație al Muzeului Municipiului București, cu scopul de a păstra interactivitatea cu copiii în perioada de pandemie. „Nemaiputând susține ateliere de bandă desenată fizic, am vrut să-i implic pe copii altfel, pastrând conceptul de muzeografie prin bandă desenată”, a declarat pentru Europa Liberă Mihai Ionuț Grăjdeanu, autor de bandă desenată și romane grafice și unul dintre inițiatorii proiectului. Mihai Grăjdeanu coordonează ateliere de bandă desenată pentru copii în muzee din 2014, în cadrul unor evenimente precum „Salonul Povești din București în benzi desenate”, „Caravana muzeelor în benzi desenate”, „Școala de vară la MMB”.
În cadrul proiectului Muzeul Animat, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, au fost organizate 6 ateliere online de bandă desenată, în fiecare zi de sâmbătă, în perioada 9 octombrie - 13 noiembrie 2021. La aceste ateliere au participat copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani din mai multe orașe din România, dar și copii români din alte țări, precum Spania și Austria. La fiecare atelier online au participat între 20 și 30 de copii, mulți dintre ei realizând cel puțin două pagini de bandă desenată.
„Astfel, prin Muzeul Animat, vocile copiilor devin vocile personajelor din benzile desenate pe care chiar ei le realizează. În acelasi timp, la atelierele online, le explic pașii necesari pentru crearea unei scurte povești de bandă desenată inspirată de un obiect expus în muzeu”, spune Mihai Grăjdeanu.
În timpul celor două ore de desfășurare a atelierelor, copiii au avut câte o temă: gramofonul de la Casa Filipescu-Cesianu din „Muzeul Vârstelor”, opaițele de la Muzeul Severeanu, microscopul de la Muzeul Victor Babeș și telescopul de la Observatorul Astronomic. Partenerii proiectului au propus ca subiect principal teascul de la Muzeul Viticulturii și Pomicuturii din Golești și Vasul hibrid de la Muzeul Olteniei Craiova.
Fiecărui obiect de patrimoniu i-a fost dedicat un tutorial de benzi desenate, dar și o poveste spusă de către un muzeograf. Pe lângă informații despre obiect, tutorialul include și o activitate practică sub forma realizării unei benzi desenate, având la bază un scenariu original cu replici în rimă, interpretat de copii. „Copiii pot urmări tutorialele de bandă desenată devenite deja faimoase, în care explic pas cu pas cum se poate realiza o scurtă poveste în două casete. Regula este ca obiectul de muzeu ales să devină personajul principal al poveștii. Fiecare copil are liberatea de a-și crea propria poveste, dar poate inventa și alte personaje”, explică Mihai Grăjdeanu.
În urma atelierelor online, copiii au realizat mai multe pagini de benzi desenate care se regăsesc în expoziția din Muzeul Animat. Cele mai bune lucrări realizate de copii vor fi premiate în cadrul proiectului AFCN.
Proiectul Muzeul Animat a luat naștere în contextul pandemiei, când majoritatea activităților școlare și extrașcolare s-au desfășurat online, lucru care a reprezentat o mare provocare atât pentru copii, cât și pentru profesori sau îndrumători. „Sunt activități care nu au aceeași putere sau valoare în mediul online. Posibilitatea de a ne întâlni pe viu este de neegalat”, spune Mihai Grăjdeanu.
Proiectul Muzeul Animat este într-o continuă desfășurare și poate fi urmărit pe platforma www.muzeulanimat.ro. Această platformă a fost creată pentru a deveni o sursă de inspirație atât pentru alte muzee din București și din țară, precum și pentru comunitatea de muzeografi, educatori muzeali și cadre didactice.
Prin intermediul acestui proiect sunt promovate în format digital obiecte din patrimoniul cultural material din spațiul muzeal național, cu scopul de a fi cât mai accesibile publicului.
Comunitatea muzeografilor și educatorilor culturali va dispune în acest mod de exemple concrete de bune practici în domeniu, dar și de un produs original care se poate adapta oricând și în alte instituții de cultură cu patrimoniu.
Prin intermediul unor inițiative similare, cadrele didactice vor avea la dispoziție un instrument alternativ de susținere a curriculei școlare, prin intermediul unor lecții aplicate pornind de la valorificarea patrimoniului muzeal.
Alături de Mihai Grăjdeanu, din echipa proiectului Muzeul Animat fac parte și Maria Sfrijan, manager de proiect, Veronica Leca, specialist educație și Eliana Radu, specialist comunicare.