Linkuri accesibilitate

Muzică vs politică. De ce a fost exclus Belarus de la Eurovision 2021


Formația Galasy ZMesta ar fi trebuit să reprezinte Belarus la Eurovision

Belarusul a fost exclus de la Eurovision după ce nu a prezentat o melodie care să respecte natura „nepolitică” a competiției. Minsk a denunțat decizia ca fiind „motivată politic”.

Uniunea Europeană a Audiovizualului (EBU) a declarat pe 26 martie că o a doua înregistrare prezentată de autoritatea de radiodifuziune a statului din Belarus „încalcă regulile care asigură că concursul nu este instrumentalizat sau este discreditat”.

Prima melodie trimisă de formația Galasy ZMesta a fost respinsă la începutul acestei luni. Acea melodie - intitulată „Te voi învăța” - avea versuri precum „Te voi învăța cum să dansezi pe ton”.

Au fost reclamații că versurile au batjocorit mișcarea de protest în masă împotriva liderului autoritar Alexander Lukașenko.

EBU a extins termenul pentru a oferi radiodifuzorului național din Belarus, BTRC, șansa de a trimite o altă înregistrare.

Declarația EBU din 26 martie arată că BTRC a ratat acum termenul limită pentru a depune o înscriere eligibilă și „din păcate, Belarusul nu va participa la cel de-al 65-lea concurs Eurovision din mai”

Instituția nu a furnizat detalii despre cea de-a doua înregistrare, dar a spus că EBU și consiliul de administrație al Concursului Eurovision au „examinat cu atenție noua înregistrare prezentată de BTRC pentru a evalua eligibilitatea sa de a concura”.

Liderul formației Galasy ZMesta, Dmitri Butakov, a declarat televiziunii de stat din Belarus într-un interviu difuzat pe 21 martie că formația a pregătit două melodii noi pentru concurs, inclusiv una despre iepurași.

Repertoriul formației include melodii care ridiculizează Uniunea Europeană și denaturează limba bielorusă. Membrii formației sunt cunoscuți pentru participarea lor la mitinguri pro-guvernamentale, raportul RFE / RL al Serviciului Belarus și pe site-ul web afirmă: „Nu putem rămâne indiferenți” când „sub masca„ luptei politice ”încearcă să distrugă țara iubim și trăim înăuntru ".

Radiodifuzorul național din Belarus a criticat Eurovision pe canalul său de Telegram la sfârșitul zilei de 26 martie.

„Europei îi e teamă să permită o melodie despre iepuri - aceasta este rușinea finală și absolută”, scria documentul.

„Decizia de a ne descalifica este motivată politic”, a declarat Ivan Eismont, care conduce comitetul de selecție Eurovision din Belarus, citat de agenția de știri RIA Novosti.

Precedentul Rusia

Nu este prima dată când politica se amestecă pentru a-i afecta pe interpreți sau melodiile lor.

După ce Rusia și Georgia au purtat un scurt război în 2009, formația georgiană Stephane & 3G urma să concureze cu piesa We Don't Wanna Put In. EBU s-a opus versurilor și a dat trupei șansa de a le înlocui, dar atât trupa, cât și radiodifuzorul georgian GPB au refuzat să participe la concurs.

Armeniei i-a fost permis accesul în Concursul Eurovision în 2015 după ce a titlul unei melodii care făcea referire la uciderea în masă a etnicilor armeni din epoca Primului Război Mondial de către Turcia otomană.

În 2017, când concursul a avut loc la Kiev, controversa s-a învârtit în jurul concurentei ruse, Yulia Samoilova, căreia i s-a interzis intrarea în Ucraina pentru că a concertat în regiunea ucraineană Crimeea anexată de Rusia în 2015. Rusia, ca răspuns, nu i-a permis să participe prin video-call și nici nu a trimis alt concurent. Concursul Eurovision va avea loc în perioada 18-22 mai la Rotterdam, Olanda.

Articol realizat de RFE/RL's Belarus Service

XS
SM
MD
LG