Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu despre „Arta îmbrobodirii”


Viorica Dăncilă la inaugurarea bursei de pește de la Tulcea, închisă câteva zile mai târziu
Viorica Dăncilă la inaugurarea bursei de pește de la Tulcea, închisă câteva zile mai târziu

În urmă cu două săptămâni, PSD ne-a făcut părtașii unei frumoase operațiuni de îmbrobodire a realității. Și chiar mai mult decât atât. Pentru că la îmbrobodirea realității avem o oarecare tradiție, vă mai amintiți cincinalele în patru ani și jumătate, de data asta am ridicat îmbrobodirea la rangul de artă.

Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Normal, trebuia îmbrobodită puțin chiar Uniunea Europeană. Este vorba de inaugurarea oficială a Bursei de Peşte din Tulcea, obiectiv finanțat din Fondul European pentru Pescuit.

Având în vedere importanța obiectivului, PSD a conceput evenimentul, așa, mai di granda! La nivel înalt. Și au delegat-o pe Viorica! Și și-au zis că dacă tot nu face mare lucru și nu înțelege nimic din buget, măcar la tăiatul panglicilor s-ar putea pricepe. Cum mai avea două obiective prin preajmă, inaugurarea sediului Sectorului Poliției de Frontieră Isaccea și analiza stadiului lucrărilor de investiţii la Podul peste Dunăre în zona Jijila, a acceptat să dea și cu panglica la bursa de pește.

N-a mers cu mâna goală. În suită erau gerovitalizata Carmen Dan, de la Interne, pentru poliția de frontieră, mormolocul supraponderal de la Transporturi, Răzvan Cuc, pentru pod, și omul cormoranilor, Petrică Daea, pentru dat la pește. Viorica și-a mai luat ținutele ei cele mai gigea, taioare, broșe, coc, o pereche de pantofi cu toc stiletto, cu care a încins o antologică partidă te tenis de masă și o pereche de escarpeni, cu care a mers prin pietrișul de la pod. Și acolo există o poză antologică, cu Vasilica în escarpeni prin pietriș, și cu Daea în cizme albe, ca să-l recunoască cormoranii.

Inaugurarea Bursei de pește a fost grandioasă. Ziariști, televiziuni, suită de miniștri, notabilități locale, lume peste lume, toți în halate transparente, ca niște prezervative, și firește pești, mulți pești că lumea nu putea să-i mai încapă. A cuvântat chiar Viorica.

Bătrânii și Marea
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:26 0:00

„Bursa de peşte din Tulcea este un proiect pe care pescarii îl aşteaptă de mai bine de 10 ani. Cu mai bine de un an în urmă, când am preluat responsabilitatea guvernării, împreună cu echipa de miniştrii pe care o conduc, proiectul de la Tulcea era unul blocat, şi puţini mai credeau într-o perspectivă apropiată, ca el să devină operaţional. Alianţa PSD-ALDE s-a angajat să pună în valoare potenţialul natural, turistic şi economic al Deltei Dunării. Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piaţă concurenţială, cu adevărat funcţională, având în vedere că agricultura şi pescuitul contribuie semnificativ la economia judeţului Tulcea şi asigură locuri de muncă pentru aproximativ 30% din populaţie. Aceste cifre argumentează o dată în plus importanţa economică şi socială pe care o are noua bursă de peşte din Tulcea, un proiect în valoare de aproape 6 milioane euro, finanţat din fonduri naţionale şi europene”, a zis Viorica Dăncilă, udă de emoție. In afară de costul investiției, 6 milioane de euro, și că era așteptată de mult, Viorica n-a făcut decât să treacă spuza realizărilor pe turta PSD-ALDE.

​Cinci zile mai târziu, trecând prin preajmă, niște ziariști iscoditori au constat cu stupoare că peste bursa de pește se trăseseră obloanele, cu lacăt cu tot, și că pește nu se găsea nici cât să hrănești o pisică. Mergând pe Argeș în jos, ziariștii au aflat lucruri de toată minunea. Proiectul a fost depus spre finanțare în 2011. A fost finalizat în 2016, dar Bursa nu a funcționat niciodată. Clădirea nu era funcțională din cauza unei erori de proiectare. Investiția inițială nu prevedea și racordarea la utilități, adică la electricitate și la apă. Și e limpede că, fără apă și fără agregate frigorifice, peștele se împute nu numai de la cap, se împute din toate părțile. Până în ziua de azi nimeni nu a aflat cine au fost și cum au fost trași la răspundere vinovații.

S-a mai aflat și că inaugurarea cu fast de către Viorica Dancilă a fost o farsă, o serbare de amatori, gen Cântarea României, o potemkiniadă pentru a păcăli pe cei de la Uniunea Europeană. Conform condițiilor impuse de UE, dacă investiția nu își dovedea utilitatea publică, și nu și-o dovedea de vreme ce era inactivă la trei ani de la terminarea clădirii, fondurile europene trebuie returnate, iar termenul limită era 31 martie. Acesta este motivul pentru care Bursa de pește s-a deschis la repezeală, cu tamtam și cu Viorica.

Altfel, zic cei pricepuți, nici n-ar mai fi trebuit deschisă pentru că prohibița la pescuit a început la 15 aprilie. În plus, Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea, înființată în ianuarie, care a preluat Bursa de pește, are documente de înregistrare, hârtii în regulă și cont în bancă, dar nu are bani în cont, nici personal și nici dotări. Așa că Bursa de pește, dacă va funcționa, o va face mai la vară, poate când s-o coace poama. Că nu dau turcii.

În schimb, să recunoaștem, la arta îmbrobodirii nu ne întrece nici dracu. Și la asta Viorica Dăncilă se pricepe, deși ea umblă cu capul gol!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG