Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu: Bunul simț tradițional al pesedistului


Florin Iordache, unul dintre „campionii” gesturilor obscene din Parlament
Florin Iordache, unul dintre „campionii” gesturilor obscene din Parlament

Până la revoluția din decembrie 1989, în limbajul propagandei există o sintagmă cam ambiguă: "comunist de omenie". Varianta locală la "comunismul cu față umană", neagreat în România.

Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

​ La noi comunismul avea fața lui Ceaușescu. Expresie ambiguă, dar și cam cretină. Lăsa să se înțeleagă existența comunismului neomenos, fapt exploatat fără milă de industria de bancuri. Cum după revoluție, trecerea de la "tovarășe" la "domn" se făcea greu, a apărut altă expresie de circumstanță: "om de bine". Din fericire, n-a ținut mult. Acum a apărut ceva nou: "pesedistul de bun simț tradițional", care m-a lăsat cu gâtul strâmb..

Într-un discurs plin de indicății prețioase, cel mai bun fiu al PSD-ului, Liviu Dragnea, a lansat şi un atac la adresa "ONG-urilor soroşiste", subiect care a devenit deja parte integrată din discursurile publice ale social-democraţilor: "Suntem în situaţia în care, pe de o parte este bunul simț tradiţional al pesedistului, de cealaltă parte, grobianism, violenţă, înjurături. Asta este de foarte mulţi ani în România, de când România şi-a deschis porţile către democraţie."

Cum social-democrația păstorită de Liviu Dragnea e de dată recentă, e greu de vorbit de tradiție. Dragnea și înaintașii nu se pot reclama de la social democrația interbelică, nimicită de comuniști fără milă. Iar cum au devenit social-democrați FSN-iștii lui Ion Iliescu e o poveste de capă și spadă. Și, un pic, și de mită. Așa că, din necesități de timp, ne vom limita la cele trei decenii, de când România şi-a redeschis porţile către democraţie, cum zicea domnu’ Liviu.

Căutând bunul simț tradițional al pesedistului, nu-l putem situa decât între sălbăticia mineriadei din 13-14 iunie 1990, pentru consolidarea puterii lui Ion Iliescu, și duritatea reprimării manifestației din 10 august 2018, pentru liniștea lui Liviu Dragnea.

În acest interval, vom căuta bunul simț tradiţional al pesedistului. Și nu-l putem situa decât între sălbăticia mineriadei din 13-14 iunie 1990, pentru consolidarea puterii lui Ion Iliescu, și duritatea reprimării manifestației din 10 august 2018, pentru liniștea lui Liviu Dragnea. Arc peste timp sau continuitatea tradiției? Cum, dacă luăm "violența" ca o componentă a bunului simț tradițional al pesedistului, dăm în politică, ne rezumăm la grobianism și înjurături, cum bine a zis domnu’ Liviu, însă rămînem la întemeitor, la Ion Iliescu, primul pesedist de bun simț tradiţional. Și, vă aduceți aminte, cu "măi animalule!" A mai avut una, de același calibru, dar ceva mai ticăloasă. Vorbind despre membrii unui partid recent reînființat, i-a numit "cretin-democrați." Era vorba de țăraniștii condamnați la ani mulți de pușcărie de partidul care l-a făcut pe Ion Iliescu să cunoască fericirea de studia în Uniunea Sovietică.

Însă bunul simț tradiţional al pesedistului și-a dat măsura cu adevărat cu delicatul și învățatul Adrian Năstase, cel care a adus grobianismul și mitocănia în incinta Parlamentului, invitându-și colegii, aleși ca și el, să-i numere ouăle!

A fost continuat de învățăcelul și pupilul lui Victor Ponta. Titulescu cel mic, cum a fost alintat de mentor, l-a numit pe Crin Antonescu, viitor coleg de coaliție, "very important papagal". Și a trecut la numărătoarea ouălor lui Slăbiceanu, Moliceanu, Răzgândeanu, constatând că nu are!

Toate acestea erau parfum de viorele, preistoria bunului simț tradiţional al pesedistului. Dus pe noi culmi de progres de Florin Iordache, Codrin Ştefănescu, Nicolae Bacalbaşa, Cătălin Rădulescu și Șerban Nicolae, toți tovarăși de luptă și idei cu domnu’ Liviu.

Întrebat de ce numesc miniștri oameni cu probleme penale, Codrin Ștefănescu, reprezentantul partidului cu cei mai mulți cercetați și condamnați penali, a răspuns simplu, "pentru că putem"! Și pentru că puteau, la interpelarea colegilor din parlament în timpul votării legilor justiției, Florin Iordache a făcut un gest obscen explicit, arătându-le degetele mijlocii de la ambele mâini! Până la pornografia caracterizată n-a mai fost decât un pas. A fost făcut Șerban Nicolae. În Parlament, i-a spus unei colege, textual, "am o poză în care dumneavoastră faceți sex anal". Glumă de șofer de camioane grele, deși Șerban Nicolae a fost șoferul unui parlamentar cu Mercedes.

Cam atât despre bunul simț tradiţional al pesedistului de tip nou. Bunul simț curent are și el limitele lui!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG