Linkuri accesibilitate

N.C. Munteanu: De ce Daea nu-i ca oaia


Petre Daea, ministrul Agriculturii, este persoana cu cea mai mare notorietate din actualul guvern, cu excepția  Vioricăi Dăncilă, regina absolută a gafelor de orice fel.

Daea este steaua polară a celor trei guverne PSD din ultimii doi ani. Mulți s-au dus, el a rămas. Gurile rele susțin că fost ținut să aibă cu cine dialoga Viorica Dăncilă. Însă, față de un analfabet funcțional ca Dănuț Andrușcă, care intra în panică la orice propoziție mai lungă de cinci cuvinte, Petre Daea se agită, dă din mâini, e o prezență, vorbește, are dialog, spune ceva. Aproape că nu mai are importanță ce spune, dar spune. Are și o explicație fermecătoare la limbarița lui: „Sunt spontan! Când să mă gândesc la ce spun, că n-am timp!?” Și o ia pe arătură, dar cu farmec. În orice caz, nu sunt de acord cu adversarii lui politici care, speculând amorul lui pentru oi, susțin că o face cam des de oaie, că e oaia neagră a guvernului, sau mielul de sacrificiu, când nu e vorba de berbecul rătăcit de turmă.

Repertoriul lui de ziceri e suficient de vast pentru a alcătui un volumaș umoristic de succes. Spicuim. Oaia „acest animal care ne străbate istoria ca un fir roşu”. "Lângă oaie găsești o frunză, dar lângă frunză nu găsești o oaie". Cu această declarație aproape dadaistă, ca argument în favoarea schimbării frunzei din brandul de ţară cu o oaie, că „oaia este o statuie vie” şi „că frunze are toată lumea, dar oi ca în România nu”, trecem la vaci. "Vaca e un miracol extraordinar care transformă furajul în lapte!"; "Este jenant și revoltător să iei un kilogram de carne de vacă cu 100 lei, poți să cumperi o oaie sau o capră"; "Ciobanul e o fărâma de divinitate. Trebuie păstrat cu atâta grija ca nici lacrima de rouă să nu-l atingă!"; "Pe mine nu mă interesează câte picioare are porcul, nu mă interesează guițatul porcului. Pe mine mă interesează porcul la 110 kilograme, așa cum spune legea!"; "Îmi pare rău că noaptea nu este zi, pentru că aș putea rezolva aproape tot în agricultură". Ne oprim aici cu citatele.

Pentru a adăuga că formarea specialistului Petre Daea s-a făcut pe vremea agriculturii socialiste, unde s-a simțit ca viermele în măr probabil. Cu tot ce făcea și dregea pe atunci un specialist, inclusiv șpăgile, recunoscute de om.

A fost adus în minister de Adrian Năstase. Și de aici câteva concidențe. Se pare că fetele lui Petre Daea au fost botezate de Angelo Miculescu, membru în Comitetul Central al PCR, ministru al Agriculturii și socrul lui Adrian Năstase. Daea a dezmințit, dar a așezat în holul Ministerului Agriculturii un bust al lui Angelo Miculescu!!!

În vremea cât a fost secretar de stat, Ministerul agriculturii a fost implicat în afaceri cu urmări grave: contra unor comisioane grele, Balta Brăilei a fost încredințată spre exploatare latifundiarului Culiță Tărâță, Dan Voiculescu a cumpărat terenuri şi clădiri ale fostului Institut de Cercetări Alimentare.

În fine, bomboana de pe colivă. În afara studiilor de agronomie, Petre Daea a urmat două cursuri la Ștefan Gheorghiu, numită și facultatea de boi, fapt nemenționat în biografiile lui oficiale. Acolo nu se pregăteau specialiști, se pregăteau activiști. Acolo a învățat Petre Daea să mintă și să disimuleze. Disimularea și minciuna alcătuiau temelia a ceea ce s-a numit noua revoluție agrară. O ficțiune care îi asigura lui Nicolae Ceaușescu cele mai mirobolante producții la hectar și aburcarea zootehniei pe noi culmi de civilizație și progres. Asta face Petre Daea și astăzi. Altfel, Daea nu-i ca oaia. E ca nea Alecu, tunde oaia și berbecu.

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG