Linkuri accesibilitate

N.C. Munteanu: Mișmaș


Captură din clip electoral publicat pe Youtube.

Ouăle, pasca, mielul, drobul afectează serios digestia, ceea ce explică, măcar în parte, lâncezeala și leneveala politicienilor.

Paradoxal, cel mai zgomotos eveniment al săptămânii a fost un clip electoral care invită românii la acțiune și anume să voteze pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. După amuzantul clip cu o energică bunicuță ce-și dăscălea nepotul să nu care cumva să lipsească de la vot, de astă dată Iisus Hristos în persoană vine cu mesajul pentru români: „Ieşiti la vot pe 26 mai!“.

În filmuleţul-pamflet, bărbatul care îl interpretază pe Iisus se adresează românilor în limba engleză, cu subtitluri în românește: „Dacă vreţi o ţară mai bună, cu un sistem de învăţământ mai bun, spitale mai curate, drumuri mai bune, o economie puternică şi mai puţină corupţie, nu vă rugaţi la Mine pentru asta! Eu nu vă pot salva! Doar voi vă puteţi salva ţara. Ieşiţi la vot pe 26 mai. Aceasta este şansa voastră! Ţineţi minte: nu toţi politicienii sunt corupţi. Lupta nu e pierdută, încă puteţi câştiga! Aveţi credinţă! Votaţi pentru copiii voştri!“, spune acesta, în timp ce pe fundal rulează imnul României. Haștagul pus în gura lui Isus, cel cu faimoasa plăcuță suedeză, este discutabil. Între timp, să nu ne ascundem după deget, celebritatea lui transcende pudibonderia partidului lui Liviu Dragnea. Pe scurt, mesajul este excelent, finalul e cu semnul întrebării. Însă clipul are succes, a devenit viral pe internet și a lovit bine. Probă, reacția PSD prin acritura de serviciu Olguța Vasilescu. „Nu ne batem capul cu toți nebunii. Dați filmulețul de la cap la coadă și cu înjurătura, să priceapă oamenii cât de jos a coborât lupta politică. E o blasfemie să pui în gura Mântuitorului o înjurătură la adresa PSD, dar atât îi duce capul. Ăsta e nivelul, nu ne puneți să comentăm așa ceva”, a spus Olguța Vasilescu, comentând la Antena 3, firește.

Evident, seriozitate și corectitudine nu găsești decât la PSD și mai ales la Olguța Vasilescu. Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a constatat că purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguța Vasilescu „a servit sau a fumat iarbă” atunci când a spus că liberalii vor tăierea salariilor și concedierea a 500.000 de bugetari. Liberalii au de gând să facă o reformă a administraţiei, însă darea afară a 500.000 de oameni este o gogoriță pesedistă. Vor fi dați afară habarniştii, beizadelele şi toţi sinecuriştii fără legătură cu administraţia, angajaţi de PSD pe uşa din dos a instituţiilor publice şi care au distrus capacitatea administrativă a României”, a explicat liderul liberal.

Că veni vorba de iarbă și de fumat, iată-l și pe Călin Popescu Tăriceanu ieșind la rampă. Profitând de accidentul în care a pierit un creator de modă, liderul ALDE s-a pronunțat în cea mai gravă problemă cu care se confruntă, acum, românii și România, drogurile și iarba. „Vrem ca școlile copiilor noștri să fie izvoare de știință și educație, nu mici Woodstock-uri prin care joint-urile să treacă din mână în mână în pauze”. Nu-i emoționant cum lui Tăriceanu nu-i scapă nimic din ce e omenesc, cum se gândește el la toate, chiar și de zilele de Paști, între ouă și cozonac? Este!

Ieșit în mod penibil de sub reflectoarele actualității, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, încearcă o revenire în forță, tot penibilă, și mai scrie odată că motivele așa-zisei ”neavizări” a celor două OUG privind modificarea codurilor penale țin de lipsa urgenței. Noutatea este că ”forma celor două proiecte de OUG a fost primită la Ministerul Justiției, dar a fost elaborată în alte centre de reflecție”, deși ministerul ar fi trebuit să fie inițiatorul. Tudorel Toader pare a fi singurul care încă nu a înțeles că a fost pus în fruntea ministerului nu pentru cartea pe care o știa sau n-o știa, ci pentru a executa ordinele primite de la PSD. Și pentru a le semna. Ca primarul!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG