Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu. Regele de tinichea era gol


Alegerile au arătat lumii și un rege de tinichea, gol și pe dinăuntru și pe dinafară, pe omul mai plin de nume decât un fanfaron iberic, Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu
Alegerile au arătat lumii și un rege de tinichea, gol și pe dinăuntru și pe dinafară, pe omul mai plin de nume decât un fanfaron iberic, Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu

Alegerile europarlamentare l-au adus cu picioarele pe pământ, ca să nu spunem că au dat cu el de pământ, după care a ajuns și la pușcărie, nu numai pe Liviu Dragnea.

Alegerile au arătat lumii și un rege de tinichea, gol și pe dinăuntru și pe dinafară, pe omul mai plin de nume decât un fanfaron iberic, Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu. Partidul lui, ALDE, un nume de șterpelit din Parlamentul European, n-a trecut mai sus de genunchiul broaștei. Pentru istorie și ca o culme a ridicolului, ALDE a apărut din fuziunea Partidului Conservator cu Partidul Liberal Reformator. Liberalism reformator conservator? E posibil așa ceva? În România și în mintea netedă a lui Tăriceanu, da. Așadar, ALDE, și Tăriceanu, după ani de impostură caracterizată, n-a trecut pragul electoral.

În biografii de ocazie, se spune că „a fost manechin, inginer, om de afaceri și unul dintre cei mai longevivi politicieni din Romania. De aproape un sfert de secol, Călin Popescu Tăriceanu face și desface partide liberale iar acum, după ce a fost premier și președinte de Senat, încearcă să câștige și funcția supremă în stat. Tot ce a mai rămas din el este „manechinul“. „Era frumos foc“, își amintea Zina Dimitrescu, mama manechinelor românești. Ajuns un morman de carne flască, frumos nu mai este. Manechin, da. Un manechin politic, folosit de unii și de alții. Speculându-i oportunismul și carierismul fără frontiere, a fost folosit și s-a lăsat folosit cu voluptate de forțele comunismului rezidual pentru a discredita un partid istoric onorabil. A devenit liberal prin efracție, ca fiu adoptiv al unui bătrân liberal. Restul a făcut prin forțe proprii și cu calitățile native ale unui nou Dinu Păturică. A fost cu aripa tânără, s-a întors la aripa bătrână, a fost cu Convenția Democrată, cu Alianța Dreptate și Adevăr, cu Uniunea Social-Liberală, cu Iliescu, cu Constantinescu, cu Băsescu, cu unguri, cu toți a fost. Cu oricine i-a dat o friptură sau măcar un os de ros. Pe toți i-a tras în piept, i-a păcălit sau i-a trădat. Ori de câte ori i-a venit bine. Mereu, adică. A parazitat până și PSD-ul, care i-a dat o funcție pentru care nu are calități, pentru simplul motiv că avea nevoie de el. L-a slujit cu zel pe Liviu Dragnea în lupta cu justiția și cu statul paralel, nu din dragoste pentru aproape, ci pentru a scăpa și el de acuzația de corupție. Eșecul la alegerile parlamentare a fost nota de plată. Și pentru el, și pentru Dragnea.

Și pentru că aliatul e la ananghie, a început să scuipe mâna pe care o sărutase. Explicația eșecului? Asocierea cu PSD și cu Liviu Dragnea! Un cățelandru de aldist, la adăpostul anonimatului, a fost mai exact: „PSD ne-a omorât. Principalul nostru adversar PSD-ul a fost”. Și mai exactă, o podoabă provincială a pus punctul pe „i”: „PSD-ul dacă a putut să ne încurce ne-a încurcat de fiecare dată”.

În seara eșecului a zis că „în acest moment candidatura la prezidenţiale nu intră în discuţie”. Dar pentru că aliatul e la ananghie și Dragnea după gratii, a și ochit oportunitatea de a deveni președintele Republicii. Cu sprijinul PSD-ului, desigur. Și ca un făcut, exact ca pe vremea când țara îi cerea lui Nicolae Ceaușescu să-i fie președinte pe viață, filialale ALDE au început să-l bombardeze pe Tăriceanu cu depeșe în care îi cer „își anunțe neîntârziat candidatura în alegerile prezidențiale”. Auziți, neîntârziat!

Simțind mirosul fleicii, Tăriceanu a și trecut la treabă. „Organizăm un congres doctrinar pentru o definire ideologică a noastră mai clară, am constatat că există o deficienţă de percepţie doctrinară în ceea ce ne priveşte. Suntem partidul clasei de mijloc, suntem partidul profesiilor liberale, suntem partidul întreprinzătorilor mici şi mijlocii, dar cred că oferta noastră electorală nu a fost suficient de convingătoare pentru aceştia”. Pioasă minciună electorală. ALDE există doar pentru ostoirea setei de mărire a insignifiantului Călin Popescu Tăriceanu.

Și culmea ridicolului, apelul filialei ALDE Botoșani, în care Tăriceanu este somat să candideze pentru că „ființa naționala este amenințată” este semnat și strigat de Liliana Mincă.

Între Liliana și Călin sunt ceva afinități elective. Liliana a trecut prin șase partide exact cum Călin a avut cinci neveste. În plus, Lili a mai avut și pasiunea generalilor. „Îmi place să execut ordinele date de generali care au strategii”, zicea apriga Lili. Ultimul pe care l-a servit a fost Gabriel Oprea. Și, să recunoaștem, a avut mână bună!

Opiniile autorului nu exprimă neapărat poziția postului de Radio Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG