Linkuri accesibilitate

N.C.Munteanu:Să mâncăm românește, să votăm românește?


Rovana Plumb
Rovana Plumb

De aproape o săptămână, toate porțile de intrare în România, terestre și aeriene, sunt luate cu asalt de românii, câtă frunză, câtă iarbă, care vor să se întoarcă acasă

Circa 3,4 milioane de români desțărați, cam vreo 5 milioane, potrivit optimiștilor care cred că se poate și mai rău. Și-au lăsat baltă afacerile, slujbele, casele, toată situația și toate reușitele de acolo, unii fiind plecați de aproape trei decenii, și se întorc acasă cu cățel și cu purcel. Cu tot ce au, cu tot ce au agonisit, inclusiv cu copii născuți, crescuți și școliți acolo.

Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Evident se întorc acasă mânați de dor și de dragostea de țară. În primul rând. În al doilea rând, se întorc pentru că în România e bine. Și bine e puțin spus. E foarte bine, chiar mai bine decât acolo unde au fugit de sărăcia, de urâtul și de întristarea de acasă. Pe scurt, în România e mai bine decât în țările din Occidentul perfid, putred, cinic și care nu ne iubește. Ne exploatează.

Revenirea din exod a fost a impulsionată de mâna dreaptă sau stângă, n-are importanță, a SUPREMULUI Liviu Dragnea. Rovana Plumb pre numele ei, un miraj de minte luminată, cea mai luminată din PSD. Drept care, EU, SUPREMUL, a hotărât s-o exporte în Parlamentul European. Iar pentru asta, zâna de plumb a social-democrației românești va da piept, în alegeri, cu adversarii politici. Deci, Rovana este în plină campanie electorală, a început să promită, că nu costă, și taie piroane. Și, ca întotdeauna, la moștenitorii comunismului, Rovana a început prin a aduce un prinos de recunoștință lui EU, SUPREMUL.

„A fost pus în aplicare Fondul de Dezvoltare și Investiții, un nou program strategic asumat de către PSD si Liviu Dragnea, cu o alocare pentru 2019 de 5 miliarde de lei pentru a fi la dispoziția tuturor primarilor în așa fel încât să poată să facă investiții prioritare: rețele de gaze, curent, apă, drumuri, spitale, dispensare, școli, grădinițe. Acest program, în completarea Programului Național de Dezvoltare Locală, a fost lansat în 2012 de către Liviu Dragnea, fiind un mare succes pentru România în materie de infrastructură.“

Dacă n-ați știut de ce în România curg laptele și mierea, acum știți. Meritul SUPREMULUI! Aici, Rovana a simțit nevoia să pluseze în osanale. Și a făcut-o. „PSD este singurul partid care promovează o Românie puternică în Europa! O Românie puternică va spune STOP dublului standard. Domnul președinte Liviu Dragnea a spus ferm: nu mai acceptăm legume și fructe din import care pun în pericol sănătatea românilor! Autoritățile au demarat ample acțiuni pentru ca nimic nesănătos să nu ajungă pe mesele românilor. Vrem să fim o țară de primă clasă în Uniunea Europeană, nu o țară de mâna a doua! Vrem ca toți copiii din România să mănânce hrană sănătoasă și pensionarii să fie tratați cu medicamente de cea mai bună calitate. Nu suntem cu nimic mai prejos decât alte națiuni și e cazul să începem să arătăm tuturor acest lucru!”

Așa era omagiat EU, SUPREMUL, dar și preocuparea lui ultimă de a mirosi leușteanul și usturoiul prin piețe și de a gusta roșii și castraveți bulgărești cu aerul că sunt românești.

Încordându-și mintea de plumb, Rovana a slobozit ultima ghiulea. Tot de plumb. „Prin Programul de Guvernare creat de președintele Liviu Dragnea, am reușit să majorăm salariul minim și să avem și creștere economică record! Iar rezultatele acestor măsuri încep să se vadă! Tot mai mulți români aleg să rămână să lucreze în țara lor, să nu mai plece să lucreze sezonier în alte țări. Uitați exemplul Germaniei, unde fermierii se plâng că muncitorii români nu mai vor să lucreze sezonier la ei. Știți de ce? Pentru că astăzi există mai multe locuri de muncă în România! Azi, există salarii mai mari în România! Azi, muncitorii au drepturi în România și sunt tratați cu demnitate! Azi, economia României funcționează!”

Deci, economia românească funcționează, ce zic funcționează, duduie, salariile sunt mai mari ca în Germania, iar români aleg să rămână să lucreze în țara lor! Iar Rovana delirează, cu mintea intoxicată cu plumb.

Am delirat și eu, la începutul articolului, cu românii care au luat cu asalt granițele țării ca să se întoarcă acasă. Nu s-a întors nimeni și sunt puține șanse ca „plecații” să o facă în curând. Rovana, în inocența ei aeriană, în ciuda plumbului din cap, nu știe că 3,4 milioane de români, 5 milioane, după pesimiști, au plecat din ţară în ultimii 10 ani. Și dacă „plecații” s-ar întoarce, cineva ar trebui să le asigure locuri de muncă. Ori PSD-ul asta n-a știut, n-a putut sau n-a vrut: să creeze locuri de muncă. Sau să stimuleze crearea lor.

Și încă ceva. Revenirea „plecațiilor” ar văduvi economia românească de vreo 55 de miliarde de euro, atât au trimis în țară, în ultimul deceniu, cei 3,4 milioane de români care trăiesc și muncesc în străinătate. În contact cu occidentul, au învățat nu doar să muncească organizat și eficient. Au mai învățat ceva de care PSD se teme ca dracul de tămâie. Au învățat să voteze și să spună nu imposturii.

PSD n-a obținut niciodată voturile diasporei. Și dacă s-ar întoarce, cei plecați și-ar ostoi repede dorul de a mânca românește, dar în mod sigur ar refuza categoric să și voteze „românește”, adică așa cum s-a votat până acum.

Și asta nu o poate pricepe o minte de plumb. Nu numai a Rovanei, ci a întregului PSD.

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG