Linkuri accesibilitate

N.C. Munteanu: Sic transit gloria mundi


Victor Bostinaru și Ioan Mircea Pascu, într-o dezbatere din 2014. Atunci erau pe listele pentru europarlamentare, acum au ratat.

Ioan Mircea Pașcu (70) și Victor Boștinaru (66), europarlamentari încă, sunt membri PSD cu state vechi. Atât de vechi că l-au apucat pe Ion Iliescu tânăr în suc propriu, pe când se distra în Piața Universității cu o şfară cu motocei și mineri la capăt, de se învinețeau studenții jucându-se cu ei.

În orice caz, când Pașcu și Boștinaru activau în FSN, Liviu Dragnea era doar un pârlit de cârciumar prin Teleorman, turna vin în apă și îmbăta poporul cu trăscău. Pentru serviciu credincios, amândoi, și Pașcu, și Boștinaru au fost răsplăți cu câte un sejur de peste un deceniu la Bruxelles. Și știți cum e, când te obișnuiești cu binele, dacă mai poți, mai vrei odată. Acuma, la alegerile din 26 mai. De-gea-ba! Cineva, acolo sus, foarte sus, nu-i mai iubea. Dar deloc, deloc, deloc. Victor Boștinaru, mai iute de mână sau mai înțelept, când a aflat că e pus în coada listei, pe un loc neeligibil, a renunțat la candidatură, din motive familiale, cum se zice. Când nu mai ajungi la struguri, sunt bune și motivele astea familiale, oricât de acre ar fi. Ioan Mircea Pașcu, n-a văzut norii negri la orizont sau și-a forțat norocul, și a fost categoric: Întrucât mai multă lume - inclusiv de partid - mă întreabă dacă voi candida pentru un post de europarlamentar din partea PSD, răspund pozitiv: da, candidez! Sunt convins ca răspund criteriilor stabilite de conducere și că voi putea aduce o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor stabilite de partid, pentru o cât mai bună reprezentare a României în Parlamentul European și celelalte instituții ale UE.” Asta se întâmpla pe Facebook, pe 11 martie. O zi mai târziu, pentru a menține presiunea, mai băga vreo două lopeți de cărbune în cazanul PSD. Vreau să mulțumesc tuturor celor care și-au exprimat susținerea pentru candidatura mea la Parlamentul European și le promit ca le voi îndeplini așteptările.” Se înțelege de aici că susținătorii erau ca pe vremea lui Ceaușescu, milioane. Și, trei zile mai târziu, cireașa de pe tort sau bomboana de pe colivă, a publicat un impresionant Raport sintetic de activitate 2014-2019”. Și când spun realmente impresionant, vorbesc serios. Ai putea crede că Parlamentul European există ca Ioan Mircea Pașcu să fie fruntaș în muncă. De-gea-ba! N-a fost pus pe listă nici măcar la mișto, fie și pe un loc neeligibil.

La aflarea vești că nu e pe lista PSD pentru Bruxelles, Ioan Mircea Pașcu s-a simțit ca Adam alungat din rai. Și-a exprimat nemulțumirea apăsat ca un blestem: „Trebuie fie să ai un simţ de conservare atrofiat, fie tendinţe sinucigaşe, dacă atunci când şi aşa ai puţini oameni apropiaţi, să faci tot posibilul să ţi-i îndepărtezi şi pe aceştia! Dar, de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, chiar dacă e tot atât de adevărat că fiecare pasăre pe limba ei piere!?” Când a venit vorba și de „Partidul meu, în înțelepciunea lui, m-a scos de pe listă, fără să-mi spună nici mulțumesc, nici du-te-n…”, dar și de „mediocritatea nu e mediocritate dacă nu calcă în picioare valoarea”, a fost clar pentru toată lumea și cine e pasărea care pe limba ei piere” și cine e mediocritatea care calcă în picioare valoarea”. Era prea târziu. Iar pe Titanul din Teleorman îl doare în cot, eufemism, de suferințele servantului lui Ion Iliescu. Nu-i rămâne decât să mediteze la sistemul care face ca un bun vorbitor al limbii române să stea pe margini în timp ce două agramate rămân în pâine, una la București, cealaltă la Bruxelles. Că degeaba vorbești bine o limbă străină, dacă cele două pupeze, care vorbesc doar limba română ca pe o limbă străină, sunt preferatele Titanului.

Și cine știe, poate că o oarecare vină are și Ioan Mircea Pașcu. Poate că amețit de aerul pur al Bruxelles-ului a neglijat ostentativ viermuiala de la București, unde Titanul și băieții lui se luptau pe viață și pe moarte cu statul paralel, miza maximă fiind chiar libertatea Titanului. N-a prea fost văzut la Antena 3 disecând păcatele Laurei Codruța Kövesi și ale cârdășiei DNA - SRI. Sigur, Ioan Mircea Pașcu are și el la activ o mică golănie la adresa procurorului general Augustin Lazăr. Prea puțin pentru nevoia de respectabilitate a lui Liviu Dragnea. Și poate că bietul Liviu a trebuit să plătească solidaritatea Antenei 3 oferind trei locuri eligibile protejaților lui Dan Voiculescu, Carmen Avram, Chris Terhes și Maria Grapini. În detrimentul veteranului Ioan Mircea Pașcu.

Și dacă dictonul „fiecare pasăre pe limba ei piereva fi valabil pentru Liviu Dragnea, de ce n-ar fi valabil și pentru Ioan Mircea Pașcu? Noi să fim sănătoși! Și s-auzim numai de bine!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG