Linkuri accesibilitate

N.C. Munteanu: Varză cu hei rup!


Liviu Dragnea în căutarea legumelor otravite

Nu se stinseseră încă ecourile autostrăzilor și halei de pește lăsate de izbeliște a doua zi după inaugurare și PSD a mai adăugat o cărămidă la punerea în practică a „indicățiilor” date de Liviu Dragnea, titanul din  Alexandria.

Pentru că PSD ne apără de toate relele pământului, inclusiv de legumele și fructele de calitate inferioară, pline de pesticide și de chimicale, care ne otrăvesc copiii și pe care ni le bagă pe gât Occidentul, Liviu Dragnea a chemat autoritățile competente la lupta cea mare. Controale la sânge, dacă nu, unde le stau picioarele le va sta şi capul. Iar autoritățile s-au și executat. Evident, nici măcar în amărâta noastră de constituție nu stă scris că un lider de partid, fie el și majoritar, și chiar dacă face parte din Legislativ, nu poate da ordine Executivului. Dar noi suntem la porțile Orientului și aici totul e posibil. Dacă a putut Ceaușescu, de ce să nu poată și cel mai bun fiu al Alexandriei.

Citat dintr-un comunicat oficial: „Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import. Acțiunea este parte a operațiunii de control “Demetra”, aflată sub coordonarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Inspectorii sanitar-veterinari au verificat pe palierul lor de competență toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF.”

Remarcăm, în treacăt, că nici ANSVSA și nici ANAF nu aveau suficient personal pentru dimensiunea controlului la scară națională, ceea ce a creat perturbări în transportul și în comerțul intracomunitar cu mărfuri relativ perisabile, cum sunt legumele și fructele, cu sute de TIR-uri blocate în vamă pentru 24 de ore, uneori și mai mult. În trei zile, cu nervi și multe proteste din partea transportatorilor și a comercianților, au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei. Deși impresionante, cifrele dovedesc că muntele promisiunilor a născut o biată mărgică. În detaliu, cifrele sunt și mai triste. A fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume și fructe. Detaliat situația se prezintă astfel:

23 de tone de ceapă uscată din Polonia;

10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia;

23,04 tone de mere din Polonia;

200 de kg de usturoi din China;

6,45 tone de cartofi din Polonia;

1,82 tone de ciuperci din Polonia;

6,78 tone de roșii din Spania

2,2 tone de vinete din Spania

7,8 tone ardei gras din Spania

60 de kg de roșii din Grecia

Abstracție făcând de caraghioslâcul celor 60 de kg de roșii din Grecia, vreo șase lădițe dosite de vreun șofer întreprinzător, observăm că două treimi din legumele confiscate și distruse provin de la frații noștri de fost lagăr comunist și mai mult de jumătate din Polonia. Ce are a face această realitate cu otrăvurile pe care că Occidentul le revarsă peste țara noastră știe doar Liviu Dragnea. Lucru de toată minunea, din lista triumfului lipsește Turcia, țară necomunitară, dar care exportă masiv în România legume și fructe. Că Turcia ar practica, pentru uzul României, o costisitoare agricultură bio, mă îndoiesc. Însă faptul că razia ANAF & ANSVSA i-a ocolit e o realitate care ar merita o explicație. Dacă nu cumva e vorba de prietenia de veacuri dintre cele două popoare.

În fine, comunicatul menționează și câteva cauze pentru care au fost aplicate sancțiuni: lipsa documentelor sanitar-veterinare, igienă necorespunzătoare, depășirea capacității de depozitare, mijloace de transport necorespunzătoare, etichete necorespunzătoare, lipsa autorizației de funcționare a depozitului de destinație.

După cum vedeți, nici urmă de otrăvuri. Nici măcar un semn că au fost căutate.

Tot controlul pare a fi o varză cu hei rup pentru îmbrobodirea lui Liviu Dragnea, omul care nu știe și nu face nimic. Dar vorbește!

  • 16x9 Image

    Neculai Constantin Munteanu

    Neculai Constantin Munteanu (n. 16 noiembrie 1941, Pufeşti, Vrancea), jurnalist (de profesie economist) şi disident anticomunist din România, redactor la programul Actualitatea Românească la Radio Europa Liberă (1980-1994), ulterior colaborator extern.

XS
SM
MD
LG