Linkuri accesibilitate

Na, szervusz: cum României i se cere să ia măsuri împotriva Ungariei


Premierul Ungariei, Viktor Orban, a lipsit de dezbaterea din Parlamentul European
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a lipsit de dezbaterea din Parlamentul European

Foarte interesantă și plină de învățăminte dezbaterea despre Ungaria din Parlamentul European, ținută miercuri, 30 ianuarie, într-o sală aproape goală.

Păcat că nu era acolo nici un român, ca să vadă, ca în oglindă, cum arată din afară ciorovăielile domestice ale altora și cum sună scuzele scălâmbe ale celor care apără puterea autoritară de acasă.

Mă rog, am zis nici un român, dar erau totuși acolo László Tőkés… doar că, stai! el e deputat din partea Ungariei pentru Fidesz și a intervenit, desigur, ca să-i ia apărarea lui Viktor Orbán și a regimului de la Budapesta, și mai era Melania Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene, venită obligatoriu să reprezinte președinția română a Consiliului UE și care a spus două vorbe politicoase de complezență.

Pentru ce o dezbatere interesantă? Pentru că a pus în lumină incapacitatea României corupte, în derivă autoritară și care e pusă și ea pe destrămarea justiției, în a coordona eforturile europene de pedepsire a Ungariei lui Orbán, care face exact același lucru.

Orbán nici nu a catadicsit să vină, de altfel, în fața Parlamentului European, care a cerut deja, cu o majoritate de două treimi, să fie activat articolul 7, "arma nucleară" instituţională, prin care se suspendă multe drepturi ale unei țări, în primul rând dreptul de vot în Consiliu.

Ecologista olandeză Judith Sargentini, autoarea unui raport despre Ungaria, a cerut vehement României (reprezentată așadar de secretara de stat Melania Ciot, care își lua note) să pună la punct un program clar de strunire a Ungariei iliberale, care dă afară universitatea Central Europeană, care a îngenuncheat justiția, a strâns 450 de organe de presă într-un conglomerat controlat de guvern, a transformat faptul de a fi fără adăpost (homelessness) într-un delict penal, a legalizat trecerea în sclavie a șomerilor, refuză să se alăture Parchetului european și care, pe scurt, se putinizează.

Secretara de stat Ciot a luat note.

La rândul lui, vice-președintele Comisiei Europene Frans Timmermans i-a transmis lui Orbán, absent, că o țară membră în UE nu se bucură doar de beneficii, ci are și obligații:

-- “Democrația e invocată de unele țări ca o scuză pentru a nu se supune legislației europene. Ungaria a dorit singură, în mod suveran, să intre în UE. Nu a obligat-o nimeni. Dacă alegi să devii membru al unei organizații bazată pe tratate, atunci le vei respecta. Regulile sunt foarte clare. Nu e vorba aici doar despre o țară care refuză să primească câțiva refugiați. Maghiarii au ales să devină membri fără să-i oblige nimeni. A fost o alegere suverană, de care Ungaria a beneficiat enorm. Alte țări au ajutat-o. Dar Ungaria are și obligații”, a spus Timmermans.

În apărarea lui Viktor Orbán, absent, au vorbit desigur eurodeputații maghiari din Fidesz, precum László Tőkés și fasciștii greci din Zorii Aurii (Χρυσή Αυγή), care au invocat, ca și Tőkés, fake news și o conspirație a stângiștilor și ecologiștilor.

Cel mai tare a surprins însă altceva: felul viguros în care deputații maghiari din opoziție l-au atacat pe Viktor Orbán și regimul său de la Budapesta fără teamă că vor fi prezentați acasă drept trădători. Eurodeputați maghiari precum Péter Niedermüller, de la Demokratikus Koalíció, ba chiar și Zoltán Balczó, de la ultranaționaliștii din Jobbik, au vituperat viguros împotriva regimului corupt al lui Orbán, comparându-l cu Putin.

Da, maghiari împotriva altor maghiari. Nu păreau a se teme că acasă se va spune despre ei că își “denigrează" țara, ba chiar că cineva pregătește legi ca să-i pedepsească pentru “calomnie".

Secretara de stat Melania Ciot a lucrat intens la note. România va lua în mod sigur măsuri împotriva Ungariei, köszönöm și sziasztok.


XS
SM
MD
LG