Linkuri accesibilitate

Nadia Comăneci, la 48 de ani de la primul 10 olimpic: Sportul învață copilul să cadă și să se ridice. La fel ca în viață


Nadia Comăneci a câștigat la campionatele europene, mondiale și la Jocurile Olimpice 24 de medalii, din care 16 de aur. În 1993, a devenit primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.
Nadia Comăneci a câștigat la campionatele europene, mondiale și la Jocurile Olimpice 24 de medalii, din care 16 de aur. În 1993, a devenit primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

Înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10 la Olimpiadă, povestește la Europa Liberă ce sfaturi le-a dat sportivelor române înainte de competiție. Cum poate ajunge sportul românesc din nou în top? De ce părinții trebuie să aleagă cât mai multe sporturi pentru copilul lor? De ce important ca autoritățile să aibă o strategie închegată pentru sport?

Multiplă campioană europeană, mondială și olimpică la gimnastică – în anii '70 și '80 – Nadia Comăneci este printre starurile mondiale din lumea sportului care încă pregătesc și motivează generații de copii.

Deși trăiește în Statele Unite de aproape 34 de ani, unde a fugit în noiembrie 1989, cu o lună înainte de căderea regimului comunist, Nadia Comăneci încă poartă la marile competiții internaționale echipamentul echipei naționale.

„Nu știu dacă poți să spui numele meu fără să spui «România»”, spune legenda gimnasticii mondiale la one2one.

Înainte de plecarea echipei de gimnastică a României către Jocurile Olimpice, care vor avea loc între 26 iulie și 4 august, la Paris, Nadia Comăneci a vizitat campusul în care s-au pregătit sportivele.

Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris.
Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă şi Andreea Preda vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Paris.

Echipa de gimnastică a României s-a calificat la Jocurile Olimpice după 12 ani de pauză olimpică.

Nadia Comăneci le-a spus sportivelor secretele stăpânirii emoțiilor în timpul concursului și le-a încurajat.

Gestul Nadiei Comăneci de a vizita echipa olimpică la Complexul Sportiv de la Izvorani este doar unul dintre multe altele prin care ajută gimnastica românească: trimite permanent pachete cu articole sportive junioarelor și senioarelor, iar la clubul sportiv de la Onești, în care s-a pregătit pentru marea performanță, chiar și bani.

Într-unul dintre rarele interviuri pe care le acordă, Nadia Comăneci vorbește la one2one despre motivația acestui sprijin, dar și despre cum crede că poate fi revigorat sportul românesc, în condițiile în care România a obținut foarte puține medalii la ultimele ediții ale Jocurilor Olimpice.

La Olimpiada din 1984 de la Los Angeles, de pildă, România a câștigat 53 de medalii, în timp ce la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice (2016 și 2020 – au avut loc în 2021) sportivii au adus acasă doar câte patru medalii.

Nadia Comăneci, în timpul interviului acordat Europei Libere, la Izvorani, lângă București
Nadia Comăneci, în timpul interviului acordat Europei Libere, la Izvorani, lângă București

În interviul acordat Europei Libere, Nadia Comăneci mărturisește cum se simte când vede că, de zeci de ani, sala de gimnastică de la Onești se degradează și nu e renovată, iar statul nu finanțează consolidarea.

Turiștii străini care vizitează sala Nadiei nu găsesc acolo nici măcar un mic muzeu dedicat celei mai cunoscute sportive a României pentru că el nu există.

Cele mai importante declarații

  • sfaturile oferite gimnastelor care vor concura la Jocurile Olimpice: „Să-și ia un reper în sală, care le face să înțeleagă că e un loc de familie, ca să nu intre într-o stare generală de panică și anxietate. Nu trebuie să facă nimic mai mult decât ceea ce știu și au învățat, nici mai mult, nici mai puțin. Nu trebuie să te uiți (la adversare) pentru că tu ai pregătit alte exerciții și nu are rost să te uiți la ce concurează ele.”
  • despre pregătirea echipei naționale de gimnastică inclusiv de către antrenori străini: „Se practică peste tot. Trebuie încercat și e bine și pentru fete să primească câteodată un aer din altă parte. Vezi ce merge, ce nu merge, este important să ne uităm la ce poate aduce pozitiv fiecare. Noi avem tendința în această cultură românească, să picluim (n.r. cernem) tot ce este negativ, cu aia începem.”
  • despre declinul performanței sportive românești la Jocurile Olimpice: „Nu mai există masa de bază, copiii care să facă sport […] Este o problemă de educație și de sprijin. E o problemă de suport. Este o problemă de creativitate să știi cum să faci ca să aduci copiii să facă mișcare. Copilul care face sport învață anumite lucruri importante pentru viață de care se va lovi când devine adult, învață responsabilitate.”
  • despre incapacitatea autorităților de a renova Complexul Sportiv de la Onești, în care Nadia Comăneci s-a pregătit 11 ani: „Oneștiul este o parte importantă a vieții mele [...] Gimnastica românească a început tradiția la Onești. Orașul ar trebui să folosească această oportunitate ca să aducă public din afară pentru un muzeu Nadia Comăneci, pentru unde se antrena Nadia. Se pot face bani. Ei câștigă, sportul câștigă.”

Sportul îi pregătește pe copii pentru viața de adult

Copiii trebuie să facă sport cât mai mult, spune Nadia Comăneci.

Iar dacă unii dintre ei vor ajunge să facă sport de performanță, cu atât mai bine.

Multipla campioană olimpică a României îi sfătuiește pe părinți să-și îndrume copiii de când sunt mici chiar și către 15 sporturi, pe rând. De ce?

„Copilul care face sport învață anumite lucruri importante pentru viață, de care se va lovi când devine adult. Învață responsabilitate, învață că «trebuie să ajung la timp la ora o8:00, ca mă așteaptă colegii mei», trebuie să învețe ce înseamnă greșeala, să înțeleagă că în sport cădem și ne ridicăm și mergem mai departe și iar cădem și ne ridicăm și mergem mai departe, iar viața este identică”, explică Nadia Comăneci.

Lipsa practicării în masă a sportului de către copii face ca baza de selecție pentru sportul de performanță să fie foarte restrânsă.

Nadia Comăneci explică declinul sportului românesc de performanță prin atitudinea generală față de acest domeniu.

„Este o problemă de educație și e o problemă de sprijin. E o problemă de suport. Este o problemă de creativitate, să știi cum să faci ca să aduci copiii să facă mișcare”, mai spune Nadia Comăneci.

Nadia Comaneci, during an interview for the romanian service of RFE/RF
TEXT: Interviul integral acordat de Nadia Comăneci pentru Europa Liberă

Tot ea crede că sportivii trebuie motivați diferit astăzi față de anii '70.

Comunicarea bună între sportiv, antrenor și părinte și a-l convinge pe un sportiv să fie disciplinat și să repete mult și bine pot fi cheile către succes, crede Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci a obținut prima notă de 10 la o olimpiadă fix acum 48 de ani, la Olimpiada de la Montreal, pe 18 iulie 1976.

Nadia Comăneci nu înțelege de ce România nu valorifică realizările ei

Europa Liberă a arătat în două reportaje publicate pe 30 iunie și 7 iulie, că Liceul Sportiv „Nadia Comăneci” și sălile de sport în care gimnasta s-a pregătit 11 ani, la Onești, între 1966 și 1977, au nevoie de renovări capitale și de noi facilități.

Liceul sportiv nu are nici măcar un teren de sport.

Iar cele două săli ale Clubului Sportiv Onești (CSM) nu au fost consolidate niciodată în ultimii 50 de ani.

În sala de lupte de la CSM Onești, din județul Bacău, conducerea clubului a montat burlane ca să nu plouă direct pe sportivi.
În sala de lupte de la CSM Onești, din județul Bacău, conducerea clubului a montat burlane ca să nu plouă direct pe sportivi.

Cu toate acestea, la Onești, vin periodic turiști, mai ales americani, care vor să vadă unde s-a pregătit Nadia Comăneci înainte să obțină primele note de 10 din istoria gimnasticii olimpice, a povestit președintele clubului, Ingrid Istrate.

Ea și președinta Federației de Gimnastică, Carmencita Constantin, au pregătit un plan de refacere a CSM Onești. În ultimul an, nu au convins nicio autoritate să aloce banii necesari – 20 de milioane de euro.

La one2one, Nadia Comăneci este surprinsă de lipsa de pragmatism a autorităților: „De ce nu creăm această oportunitate a unor locuri care sunt istorice, e o investiție mică care aduce bani și care aduce trafic într-un oraș care va rămâne în istorie?” se întreabă retoric, Nadia Comăneci.

Țară în service. România nu-și permite un muzeu Nadia Comăneci și nu are bani să renoveze sala de gimnastică care-i poartă numele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:21 0:00

Planul de refacere a CSM Onești prevede și construirea unui mic muzeu al Nadiei Comăneci și al clubului.

CSM Onești a redevenit din acest an centru olimpic pentru gimnastele junioare. Unele dintre sportive poartă echipamente pe care este inscripționat numele Nadiei Comăneci și al soțului său, fostul medaliat olimpic la gimnastică, Conner.

Nadia Comăneci a mărturisit că, în continuare, vrea să ajute gimnastica românească.

Am întrebat-o de ce. De ce trimite mereu în România din Statele Unite, acolo unde locuiește din 1989, materiale și costume de concurs micilor gimnaste, de ce rămâne ambasadorul României, de ce se zbate ca gimnastica să aibă fondurile necesare?

„Pentru că îmi pasă!”, răspunde ferm Nadia Comăneci.

Interviul cu Nadia Comăneci a fost realizat pe 12 iunie 2024.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG