Linkuri accesibilitate

NASA a publicat primele imagini video de pe Marte


O imagine NASA descrie o posibilă zonă prin care roverul Marte 2020 Perseverence ar putea traversa craterul Jezero

Agenția spațială americană NASA a publicat luni primele imagini video de înalta calitate, transmise de roverul NASA Perseverance, care arată perspectiva unei nave care aterizează pe planeta Marte.

Roverul Perseverance a aterizat joi lângă o deltă antică a râului din craterul Jezero pentru a căuta semne ale vieții microscopice antice. După ce și-a petrecut weekendul uitându-se la coborâre și aterizare, echipa de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, a distribuit videoclipul la o conferință de presă.

Aceste videoclipuri și aceste imagini sunt rezultatul viselor noastre”, a spus Al Chen, care era responsabil de echipa de aterizare, citat de Associated Press.

Șase camere color au fost dedicate intrării în spațiul planetei, coborârii și aterizării, privind în sus și în jos din diferite perspective. Toate camerele, cu excepția uneia singure, funcționau. Microfonul pornit pentru aterizare a eșuat, dar NASA a primit câteva fragmente de sunet după aterizare: zgomotul sistemelor roverului și rafalele de vânt.

Roverul Perseverence care a reușit aterizarea pe Marte
Roverul Perseverence care a reușit aterizarea pe Marte

Controlorii de zbor au fost încântați de miile de imagini transmise înapoi și de starea remarcabil de bună a celui mai mare și mai capabil rover al NASA de până acum. El va petrece următorii doi ani explorând delta uscată a râului și forând în roci care pot deține dovezi ale vieții în urmă cu 3 miliarde până la 4 miliarde de ani. Probele cele mai importante vor fi puse deoparte pentru întoarcerea pe Pământ într-un deceniu.

NASA a adăugat 25 de camere la misiunea de 3 miliarde de dolari - cea mai scumpă trimisă vreodată pe Marte. Precedentul rover al agenției spațiale, Curiosity 2012, a reușit să transmită doar imagini stop-motion sacadate, în mare parte pe teren.

Echipa NASA care urmărește imaginile video transmise de rover de pe Marte
Echipa NASA care urmărește imaginile video transmise de rover de pe Marte

Roverul NASA s-ar putea să aibă companie la sfârșitul primăverii, când China încearcă să aterizeze propriul său rover, care a intrat pe orbita din jurul planetei Marte în urmă cu două săptămâni.

Imaginile vor ajuta NASA să se pregătească pentru a trimite astronauți către Marte în deceniile următoare, potrivit inginerilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG