Linkuri accesibilitate

Sute de miliarde de dolari oferite de țările bogate pentru lupta împotriva schimbărilor climatice


 Liderii celor mai bogate țări din lume s-au reunit la Paris pentru a lua decizii financiare privind tranziția climatică și povara datoriei post-Covid a țărilor sărace.
Liderii celor mai bogate țări din lume s-au reunit la Paris pentru a lua decizii financiare privind tranziția climatică și povara datoriei post-Covid a țărilor sărace.

Banca Mondială va debloca 200 de miliarde de dolari pentru economiile cu venituri mici, o mișcare riscantă prin care ar putea, însă, impune națiunilor bogate să injecteze mai mulți bani în aceste economii.

O astfel de decizie ar duce la investiții de miliarde de dolari în contrapartidă și din partea sectorului privat.

Liderii celor mai bogate țări din lume s-au reunit la Paris pentru a lua decizii financiare privind tranziția climatică și povara datoriei post-Covid a țărilor sărace.

Aceștia au în vedere inclusiv un angajament întârziat de 100 de miliarde de dolari finanțare pentru schimbările climatice, acordat țărilor în curs de dezvoltare.

Alți participanți la reuniune au declarat în timpul summitului de două zile că Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional sunt din ce în ce mai nepotrivite pentru a face față celor mai presante provocări și au nevoie de o amplă „renovare”.

„Ne așteaptăm la o creștere globală de 200 de miliarde de dolari a capacității de creditare a BMD în următorii zece ani, prin optimizarea bilanțurilor lor și asumarea mai multor riscuri”, se arată în declarația finală a summit-ului obținută de Reuters.

„Dacă aceste reforme sunt implementate, BMD-urile ar putea avea nevoie de mai mult capital”, se mai spune în document, recunoscând pentru prima dată într-un document final al summit-ului că națiunile bogate ar putea fi nevoite să injecteze mai mulți bani.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a cărei țară este cel mai mare acționar al FMI și al Băncii Mondiale, a declarat înainte de summit că băncile de dezvoltare ar trebui mai întâi să-și majoreze împrumuturile, înainte de a lua în considerare posibilitatea majorărilor de capital.

Documentul final al summit-ului cere ca fiecare dolar de împrumut acordat de băncile de dezvoltare să fie echivalat cu cel puțin un dolar de finanțare privată.

Analiștii spun că acest demers ar trebui să ajute instituțiile internaționale să mobilizeze o sumă suplimentară de 100 de miliarde de dolari de bani privați în economiile în curs de dezvoltare și emergente.

Anunțurile marchează o intensificare a acțiunii băncilor de dezvoltare în lupta împotriva schimbărilor climatice și stabilesc o direcție pentru schimbări ulterioare înaintea reuniunilor lor anuale de mai târziu în cursul anului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG