Linkuri accesibilitate

NATO și vinul, rochia Melaniei Trump, iar Charlie Hebdo apără cauza kurzilor. Revista presei internaționale


Donald Trump se îndepărtează după ce le-a vorbit jurnaliștilor în Londra.

Trump a amenințat că dacă Franța introduce o taxă pe Google, atunci și el va taxa mărfurile franțuzești... cu excepția vinurilor.

Le « Macron-bashing », o obișnuință a lui Donald Trump, rezumă cu resemnare Le Monde.

Abia ajuns la Londra pentru summitul NATO, Trump a spus că Macron a vorbit într-un mod « insultător » pentru că a calificat NATO ca fiind într-o stare de «mort cérébrale». Trump a spus că e insultător ca asemenea critici să vină din partea unei țări care are « un șomaj atât de ridicat ».

Nu e prima oară că cei doi se confruntă astfel. Anul trecut deja, Trump lansase o serie de mesaje cu ton agresiv pe Twitter la adresa lui Macron, comentând manifestațiile « gilets jaunes ».

În ce privește situația politică din Marea Britanie, Trump a spus, cum îl citează în Franța Libération, că el nu vrea «să se amestece în alegerile astea», dar s-a declarat în continuare favorabil Brexitului. El Pais, în Spania, scrie că Trump își mușcă limba, forțându-se să nu vorbească despre alegerile britanice pentru a nu-i dăuna lui Boris Johnson.

Macron se ciocnește în același timp și cu Erdoğan și cu Trump la summitul NATO, scrie la Londra The Guardian, care precizează că până și Tories cei mai pro-Brexit se țin departe de Trump. Cu Erdoğan, Macron se înfruntă atât din pricina ofensivei turcești împotriva kurzilor din Siria (cf. mai jos ce scrie Charlie Hebdo despre asta), cât și pentru că Erdoğan l-a insultat pe Macron, spunând că președintele Franței, iar nu NATO, ar fi în „moarte cerebrală”.

Trump are o „extraordinară relație” cu regina

Tabloidele, această specialitate britanică, s-au năpustit asupra festivităților legate de NATO. Daily Mail, xenofobul și homofobul și anti-europeanul cotidian tabloid de largă circulație (peste un milion de exemplare pe zi), își informează astfel cititorii că pardesiul Valentino purtat de Melania Trump la întâlnirea cuplului prezidențial american cu prințul Charles și Camilla costă 4.600 de lire (5.400 euro).

The Sun scrie că Trump se laudă deja că are o “extraordinară relație” (“an amazing relationship”) cu Maiestatea Sa Elizabeth, iar din Daily Express aflăm că Trump și Melania au fost lăsați să aștepte în frig în fața reședinței oficiale a lui Boris Johnson din Downing Street nr. 10, într-o stânjenitoare eroare de protocol.

Foarte popularul și stângistul Daily Mirror, care sprijină partidul laburist și e anti-Brexit, scrie că la recepție soția prințului William, Kate Middleton, era „giggling”, adică nu a încetat să chicotească.

Pe continent, analizele din presă ating teme mai vaste decât prețul rochiilor Melaniei și chicotelile lui Kate. Deși e data jubileului, atmosfera printre liderii NATO nu este deloc una de sărbătoare, rezumă Frankfurter Allgemeine Zeitung.

La Repubblica, în Italia, analizează de asemenea, sub titlul Iarna Angelei Merkel, relația tumultuoasă a acesteia cu Emmanuel Macron. La Repubblica scrie că între Paris și Berlin s-a coborât un “îngheț” cum nu se mai văzuse de mulți ani. Ziarul o citează pe Angela Merkel care, la cina de aniversare pentru căderea Zidului Berlinului, s-a întors spre Macron și i-a spus: -- "Eu înțeleg dorința ta de a face o politică a rupturii, dar am obosit să curăț după tine, să repar oalele sparte. Tu le spargi, iar eu trebuie să adun cioburile și să lipesc la loc ceașca, ca să putem bea un ceai din ea."

NATO, vinul și drojdia

În Rusia, cotidianul Kremlinului, Rossiiskaia Gazeta, se întreabă, sub titlul: NATO și vinul, ce au să bea împreună Macron și Trump. Acesta din urmă a amenințat că dacă Franța introduce o taxă pe giganții americani ai internetului precum Google, atunci și el va taxa mărfurile franțuzești... cu excepția posibilă a vinurilor.

În sfârșit, ziarele mai scriu și despre punerea formală sub acuzație a lui Trump de către democrați. Trump e acuzat că "a pus în pericol securitatea națională" în "Ukrainegate", scrie în Spania El Mundo, în vreme ce la Bruxelles La Libre Belgique scrie că dovezile strânse în raportul Comisiei din Camera Reprezentanților sunt "devastatoare".

« Nici un alt președinte nu a încălcat în felul acesta Constituția», spune raportul de 300 de pagini, disponibil pe site-ul acelui Committee on Intelligence. "Părinții fondatori au prescris un remediu atunci când șeful executivului își plasează interesele personale deasupra celor ale țării: destituirea."

Dar, scrie în Belgia Le Soir, pentru purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Stephanie Grisham "acest raport nu reflectă decât frustrarea democraților".

Turnul testelor PISA

Le Monde scrie că testele PISA dovedesc că școala franceză este în continuare la fel de inegalitară.

Încă de acum jumătate de secol, răposatul sociolog și filozof Pierre Bourdieu scrisese despre cum școala franceză nu este câtuși de puțin egalitară, iar această critică este reluată în zilele noastre de econoclastul vedetă planetară Thomas Piketty.

Un studiu vechi, din 1964, al sociologului francez Pierre Bourdieu intitulat intrigant MoștenitoriiLes Héritiers, Les étudiants et la culture») punea întrebarea dacă nu cumva până și într-o societate presupus egalitară cum e Franța mediul social din care provin elevii și studenții produce deja inegalitate din start.

E limpede că până și la o analiză empirică copiii unor intelectuali cu preocupări complexe și o bibliotecă bogată, unde cititul și accesul la cultură sînt temelia educației, vor pătrunde altfel într-un mediu universitar sau academic decât copiii unor muncitori fără nicio preocupare intelectuală și care nu au mare lucru de transmis afară de niște noțiuni de morală și comportament.

Desigur, asta face ca și sărăcia să fie moștenită, sau mai precis se moștenește riscul de a nu putea ieși din sărăcie.

Charlie Hebdo, Trump și NATO „prea bătrână”

Despre participarea lui Trump la summitul NATO de la Bruxelles, anul trecut, scrisesem chiar eu atunci în Charlie Hebdo. Astăzi, pornind de la faptul că unul din motivele răcelii între Macron și Erdoğan este ofensiva acestuia împotriva kurzilor din Siria, în Franța, săptămânalul politico-satiric Charlie Hebdo publică (doar abonament web sau ediția pe hârtie) o discuție cu Hawzhin Azeez, profesoară la American University în Suleimania, în Irak, care vorbește despre identitatea kurdă. „Kurzii nu au aliați”, spune profesoara, “nici în zonă și nici pe plan internațional. Distinși etnic de celelalte grupuri din zonă, precum arabii, persanii sau turcii, kurzii sunt considerați prea laici și prea moderni. Simpla lor existență pune în pericol tentativele de a stabili în regiune identități omogene în state-națiuni.”

„Turcia are a doua armată din NATO. Are mijloacele de a duce acest război pe termen nedefinit, până când își va fi îndeplinit obiectivul de a curăța etnic regiunea de kurzi, yezidi sau creștini.”

Și, mai spune această profesoară, știind că se adresează celei mai franțuzești dintre publicații: „Francezii sunt mândri de Revoluția lor, și e drept să fie așa. A noastră ar trebui să le placă.”

Distinsa profesoară kurdă nu lansează însă nici un fel de apel în direcția lui Donald Trump. Relația acestuia cu NATO e rezumată de Charlie Hebdo într-o caricatură cu titlul: "Cei 70 de ani ai Alianței", cu un Trump care ricanează: -- „E prea bătrână pentru mine!”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG