Anunțul a fost făcut de ambasadorul României la NATO, Dan Neculăescu.
„Finlanda, cel mai nou aliat al nostru, urmează să desfășoare avioane de luptă în regiunea Mării Negre pentru misiunile de protecție aeriană ale NATO în România și Bulgaria. Acest lucru arată solidaritate puternică și viziune strategică! Mulțumesc mult, Finlanda! Kiitos!”, a anunțat Dan Neculăescu pe X, fosta rețea de socializare Twitter.
„Aliații noștri nordici contribuie la securitatea întregului Flanc Estic, dinspre Nord spre Sud. Odată cu aderarea Suediei, care avansează ireversibil, NATO va fi și mai puternică!”, a mai spus Neculăescu.
„Salut decizia Finlandei de a participa la misiunile de protecție aeriană ale NATO în România și regiunea Mării Negre în 2024. Angajamentul dumneavoastră subliniază puterea alianței noastre și importanța apărării colective. Mulțumesc”, a scris pe X și ministrul român al Apărării, Angel Tilvăr.
Finlanda a aderat la NATO pe 4 aprilie, la cea de a 74-a aniversare a Alianței Nord-Atlantice, când steagul finlandez a fost arborat la sediul NATO din Bruxelles, iar vecinul de vest al Rusiei a devenit cel de-al 31-lea membru al alianței militare.
Cererea sa a fost făcută pe fondul pericolului reprezentat de invazia rusească în Ucraina.
Aderarea Finlandei a reprezentat un regres pentru președintele rus Vladimir Putin, care s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte să invadeze Ucraina.
Lungimea graniței Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat odată cu aderarea Finlandei la alianța nord-atlantică. Finlanda împarte la est o frontieră de 1.340 km cu Rusia și a cerut să se alăture NATO odată cu Suedia imediat după ce Rusia a invadat Ucraina.