Linkuri accesibilitate

Forțele Regale Britanice, la a cincea misiune de poliție aeriană în România


Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a fost marți gazda ceremoniei de primire a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, aflat la a cincea sa misiune în România.

Militarii Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au preluat de la militarii turci misiunea de poliție aeriană în sudul flancului estic al NATO. Pentru trupele britanice, aceasta este a cincea misiune de poliție aeriană.

Forțele Aeriene Regale Britanice au mai avut misiuni în România în 2017, 2018, 2021 și 2022.

Detașamentul britanic, format din 220 de militari, piloți și personal tehnic, și şase aeronave Eurofighter Typhoon execută, timp de patru luni, împreună cu militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

„Acum, mai mult ca niciodată se impune să dăm un mesaj clar de unitate, determinare și bună pregătire, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Și asta facem aici, astăzi. Arătăm capacitatea NATO de a oferi un răspuns strategic întărind protecția spațiului aerian în Estul Europei. Aici, două națiuni fac echipă ca aliați, angajând forțe, împărțind responsabilitatea și ajutându-se să facă față, probabil, celei mai mari provocări din timpul vieților noastre”, a spus general de brigadă Paulo Costa, directorul centrului de operațiuni aeriene combinate ale NATO.

Forțele Aeriene britanice, la a cincea misiune de poliție aeriană în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

„Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea NATO și 20 de ani de când România a devenit membră a familiei Aliate. Unitatea și solidaritatea sunt principiile fundamentale pe care a fost construită Alianța Nord-Atlantică”, a declarat ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr.

El a spus că, din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei de Rusia, misiunile consolidate de poliție aeriană din România au fost esențiale pentru postura de descurajare și apărare regională a aliaților.

„Importanța desfășurării avioanelor de luptă din forțele aeriene aliate, pe bază rotațională, menite să completeze capacitățile proprii de poliție aeriană a României, a fost reconfirmată după 24 februarie 2022”, a spus Tîlvăr.

El a salutat revenirea în România a forțelor aeriene britanice.

„Aceasta este o demonstrație clară a voinței colective a partenerilor din NATO de a lucra împreună sub umbrela celei mai mari alianțe de apărare”, a mai spus Tîlvăr.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG