Linkuri accesibilitate

Exercițiu NATO în Finlanda, cel mai nou membru al Alianței, cu 150 de avioane


 După ce a abandonat decenii de nealiniere militară, Finlanda - care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia - a devenit cel mai nou membru al NATO în aprilie anul acesta. Finlanda a cerut să se alăture NATO odată cu Suedia imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. 
După ce a abandonat decenii de nealiniere militară, Finlanda - care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia - a devenit cel mai nou membru al NATO în aprilie anul acesta. Finlanda a cerut să se alăture NATO odată cu Suedia imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. 

Cel mai nou membru al NATO, Finlanda, a lansat luni exerciții aeriene militare cu peste 12 țări NATO și 150 de avioane, la câteva săptămâni după ce țara s-a alăturat alianței după ce Rusia a invadat Ucraina.

„Exercițiul a început astăzi. În prezent avem în desfășurare prima mare rotație", a declarat pentru AFP colonelul Henrik Elo de la Forțele Aeriene Finlandeze, care găzduiește exercițiul.

Timp de aproape două săptămâni, soldați și avioane de luptă din 14 națiuni, dintre care 12 sunt membre NATO, vor lua parte la exerciții, în principal peste regiunile de nord ale Suediei.

„Pe măsură ce exercițiul progresează, scenariile devin din ce în ce mai dificile”, a spus Elo.

La „Exercițiul Arctic Challenge”, găzduit semestrial de țările nordice din 2013, în acest an participă: Țările de Jos, Belgia, Marea Britanie, Italia, Canada, Franța, Germania, Elveția, Danemarca, Republica Cehă și Statele Unite ale Americii, pe lângă țările gazdă.

„Acesta este cel mai mare dintre aceste exerciții organizate până acum”, a spus Elo.

În aprilie curent, la mai puțin de un an de la solicitarea sa, Finlanda a devenit al 31-lea stat membru al NATO.

Cererea Finlandei și cea a Suediei au fost făcute pe fondul pericolului reprezentat de invazia rusească în Ucraina, care a început pe 24 februarie 2022.

Lungimea graniței Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat odată cu aderarea Finlandei la alianța nord-atlantică.

După ce a abandonat decenii de nealiniere militară, Finlanda - care împarte o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia - a devenit cel mai nou membru al NATO în aprilie anul acesta. Finlanda a cerut să se alăture NATO odată cu Suedia imediat după ce Rusia a invadat Ucraina.

Exercițiul a început cu simulări ale unor operațiuni de apărare pentru a proteja spațiul aerian de atacatori, cu elemente ofensive precum atacurile aer-sol introduse mai târziu.

La exercițiu va participa și aeronava Airborne Warning and Control System (AWACS) a NATO - care poate monitoriza o zonă aproape la fel de mare ca Polonia.

Elo a spus că a fi capabil să „coordonăm cu aliații și partenerii noștri NATO cu privire la performanța diferitelor echipamente este cu adevărat semnificativ”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că secretarul de stat Antony Blinken urmează să călătorească în Finlanda săptămâna aceasta.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG