Linkuri accesibilitate

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, intenționează să părăsească funcția în octombrie


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO, la sediul alianței din Bruxelles, Belgia, 15 iunie 2022.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă înaintea unei reuniuni a miniștrilor apărării din NATO, la sediul alianței din Bruxelles, Belgia, 15 iunie 2022.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, nu intenționează să își prelungească mandatul pentru a patra oară și se așteaptă să fie înlocuit în octombrie, a anunțat alianța militară la 12 februarie.

Jens Stoltenberg nu intenționează să își prelungească mandatul pentru a patra oară și se așteaptă să fie înlocuit în octombrie, a anunțat duminică alianța militară.

„Mandatul secretarului general Jens Stoltenberg a fost prelungit de trei ori și a servit în total aproape nouă ani. Mandatul secretarului general se încheie în luna octombrie a acestui an și nu are intenția de a solicita o nouă prelungire a mandatului său”, a declarat purtătoarea de cuvânt Oana Lungescu.

Fostul premier norvegian, în vârstă de 63 de ani, a preluat funcția la sediul NATO din Bruxelles la 1 octombrie 2014 și a supervizat alianța occidentală prin mai multe crize internaționale, relatează AFP.

În timpul mandatului său, personalul NATO și ultimele forțe americane au părăsit Afganistanul, în august 2021, cu puțin timp înainte ca forțele talibane să preia controlul în Kabul.

Stoltenberg a supervizat, de asemenea, răspunsul NATO la invazia Rusiei din februarie 2022 în Ucraina și la războiul în curs de desfășurare, cel mai brutal de pe teritoriul european din anii 1940 încoace.

El a fost o punte de legătură între aliații europeni și Washington sub conducerea fostului președinte american Donald Trump, un critic frecvent al NATO.

Diplomați din mai mulți aliați NATO speculaseră că mandatul lui Stoltenberg ar putea fi prelungit încă o dată până la un summit care va avea loc anul viitor pentru a marca 75 de ani de existență a alianței.

Însă, după o vizită la Washington săptămâna trecută, biroul său a anunțat că nu va solicita o nouă prelungire.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG