Linkuri accesibilitate

NATO oprește antrenarea trupelor irakiene și cere „reținere” Iranului


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că alianța oprește antrenamentele din Irak

NATO va continua antrenarea trupelor irakiene „când situația o va permite”, a spus astăzi secretarul general NATO Jens Stoltenberg, la încheierea reuniunii de urgență a celor 29 de ambasadori ai membrilor Alianței la Bruxelles.

NATO a cerut azi Iranului să se abțină de la noi provocări, sugerând „reținere”, iar secretarul general Stoltenberg a criticat Teheranul pentru anunțul continuării programului nuclear. Despre uciderea generalului iranian Qassem Soleimani, secretarul general al NATO a spus doar că a fost „o decizie americană”

Stoltenberg a convocat duminică această reuniune urgentă a Consiliului atlantic, în urma tensiunilor generate de uciderea de către SUA a generalului iranian Soleimani.

Stoltenberg a decis reuniunea de urgență a celor 29 de ambasadori ai țărilor membre după consultări cu principalele capitale. Întâlnirile Consiliului NATO au loc în general săptămânal, la nivelul ambasadorilor la Bruxelles, și de două ori pe an la nivelul miniștrilor apărării și de externe. Stoltenberg a decis să avanseze reuniunea ambasadorilor de săptămâna aceasta, prima din an.

Spre deosebire de Afganistan, unde NATO s-a oferit singură să participe, dar oferta a fost inițial refuzată de George Bush, în Irak NATO nu dispune decât de o mică misiune tehnică de antrenare și formare.

Asta pentru că mai multe țări europene importante din NATO s-au opus din start invadării Irakului în 2003 și au refuzat să participe la operațiunile militare. Cu totul, țările din NATO au circa 500 militari în Irak. Aceștia nu iau parte la misiuni pe teren alături de cei peste 5.000 militari SUA, ci pregătesc trupele irakiene pentru înfruntări cu luptători jihadiști și cu eventualele formațiuni încă nelichidate ale defunctului Stat Islamic.

Duminică, Parlamentul irakian a anunțat că va cere retragerea din țară a militarilor străini, fără să indice explicit militarii SUA. Asta face să planeze un mare risc asupra celor 500 de instructori militari ai NATO. NATO a decis așadar astăzi să înceteze pentru moment misiunile de antrenament ale forțelor Irakiene, amintind în același timp că NATO se află acolo „la invitația guvernului irakian”.

În sfârșit, tot la Bruxelles, la nivelul Uniunii Europene, în ciuda anunțului, pe Twitter, al ministrului iranian de externe Javad Zarif că Iranul nu va mai respecta restricțiile impuse de acordul nuclear, șeful diplomației UE, Josep Borrell, l-a invitat pe omologul său iranian la Bruxelles pentru discuții, și asta exact în momentul în care președintele american Donald Trump amenința că va bombarda Iranul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG