Linkuri accesibilitate

NATO | Rusia va rămâne „principala amenințare” chiar și după încheierea războiului din Ucraina


Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va considera Rusia o „amenințare” chiar și după încheierea războiului din Ucraina, spune Christopher Cavoli
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va considera Rusia o „amenințare” chiar și după încheierea războiului din Ucraina, spune Christopher Cavoli

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord va considera Rusia o „amenințare” chiar și după încheierea războiului din Ucraina, a declarat comandantul suprem al forțelor armate combinate ale NATO în Europa, Christopher Cavoli, citat de Radio Svoboda.

Generalul a remarcat că, după Războiul Rece, NATO s-a reorientat în misiuni de gestionare a crizelor „dincolo de granițele sale”. Cavoli spune că acest lucru i-a permis Alianței să se angajeze în misiuni în „proprii termeni și cu un program previzibil”.

Totuși, potrivit acestuia, „totul s-a schimbat” după începerea războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Războiul a arătat că astăzi ori câștigi pe front rapid și cu forțe mari, ori intri într-o luptă îndelungată”, a spus Cavoli.

Christopher Cavoli a menționat, de asemenea, că „Rusia va reprezenta o amenințare pe termen lung pentru Alianță”, adăugând că Occidentul va avea „o mare problemă rusă în anii următori”, în timp ce Moscova lucrează pentru a-și consolida armata și pentru a acoperi pierderile.

„Armata rusă din Ucraina este acum mai mare decât era la începutul ostilităților. Multe trupe nu sunt de o calitate atât de înaltă... o mare parte din echipamentul folosit este depășit: este recondiționat”, spune el.

Potrivit lui Cavoli, „Liderii occidentali nu ar trebui să fie preocupați de cât de repede își poate reveni Rusia, ci de cât de repede își poate recupera puterea agresorul în comparație cu Occidentul”.

„Multe țări care se confruntă cu influența rusă caută acum în Occident noi parteneri de securitate. Deși Alianța a fost creată pentru a-și proteja membrii, avem nevoie de prieteni și parteneri noi”, a spus comandantul șef al Forțelor Armate NATO în Europa.

11 mai 2024 - un ofițer de poliție în fața unei case distruse de un atac rusesc la Vovceansk, Ucraina
11 mai 2024 - un ofițer de poliție în fața unei case distruse de un atac rusesc la Vovceansk, Ucraina

În aprilie, în timpul unui discurs la Congresul SUA, Cavoli a declarat că Rusia a compensat pierderile grele în războiul împotriva Ucrainei și a făcut acest lucru mai repede decât se aștepta.

„Armata este de fapt mai mare acum – cu 15 la sută – decât era când a invadat Ucraina. În ultimul an, Rusia și-a mărit numărul trupelor din prima linie de la 360.000 la 470.000”, a spus generalul la acel moment.

În dimineața zilei de 10 mai, forțele ruse au început ofensiva în regiunea Harkov, de-a lungul graniței ucraineno-rusă. Ei au reușit să captureze mai multe sate, iar acum sunt luptă pentru Vovchansk, un oraș cu o populație de aproape 17.000 de persoane.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksandr Litvinenko, a declarat că Rusia a concentrat aproximativ 50.000 de soldați la granița cu regiunea Harkov și peste 30.000 de soldați ruși participă în prezent la ofensivă. Dar, potrivit lui, nu există încă nicio amenințare cu un atac direct asupra orașului Harkov.

În seara zilei de 15 mai, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că trupele ucrainene au stabilizat parțial situația din nordul regiunii Harkov.

sursa: https://www.radiosvoboda.org/a/news-dopomoha-ssha-viyna-kirbi-bilyy-dim/32952103.html

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG