Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: Ucraina se va alătura NATO după război


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dă asigurări că Ucraina va face parte din Alianța Nord-Atlantică după încheierea războiului.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dă asigurări că Ucraina va face parte din Alianța Nord-Atlantică după încheierea războiului.

Ucraina va deveni membră a NATO și va face toate reformele după război, a declarat secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg.

„Aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membră a NATO. La întâlnirea [NATO-Ucraina], vom conveni care sunt recomandările pe care le vom face pentru ucraineni în materie de reforme, timp în care vom continua să sprijinim Kievul pe această cale către aderarea la NATO”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Cu toate acestea, toți aliații sunt de acord că aderarea cu drepturi depline rămâne imposibilă în mijlocul războiului, chiar dacă NATO continuă să susțină Ucraina în toate modurile posibile, a adăugat el.

Luna aceasta, Germania și Țările de Jos au promis 10 miliarde de euro pentru Ucraina, a adăugat el.

România a înființat un centru de pregătire F16 pentru piloții ucraineni.

Aliații, inclusiv SUA și Finlanda, trimit mai multe mijloace de apărare aeriană și muniție pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile rusești.

Stoltenberg a mai spus că aderarea Suediei la NATO „ne va face pe toți mai siguri” și a cerut Turciei și Ungariei să finalizeze ratificările.

Secretarul general al NATO a spus că unele dintre cele mai intense lupte de la începutul războiului au avut loc în ultimele săptămâni în estul Ucrainei.

Forțele rusești au făcut progrese confirmate în nord-vest și la sud-est de Avdiivka în weekend, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG