Linkuri accesibilitate

Șeful NATO cere Turciei să aprobe candidaturile Suediei și Finlandei la alianța nord-atlantică


Șeful NATO, Jens Stoltenberg, cere Turciei să permită ct mai rapid Suediei și Finlandei să intre în NATO.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, cere Turciei să permită ct mai rapid Suediei și Finlandei să intre în NATO.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, se află la Ankara la 10 zile după ce Turcia a fost lovită de un cutremur masiv care a provocat aproape 40.000 de morți în Turcia și Siria. Oficialul NATO a spus că Alianța e alături de Turcia în aceste momente, dar a subliniat și nevoia urgentă ca Turcia să permită Suediei și Finlandei să intre în NATO.

„Poziția mea este că ambele candidaturi pot fi ratificate acum”, a spus Jens Stoltenberg după discuțiile cu ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu.

Turcia și Ungaria rămân ultimele țări membre NATO care nu au reușit să ratifice cele două candidaturi ale Suediei și Finlandei prin voturi în parlament.

Finlanda și Suedia au renunțat la zeci de ani de neutralitate militară și au solicitat să se alăture alianței ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Turcia anunță că este pregătită să primească Finlanda în alianță, dar nu și Suedia

„Am putea evalua procesul de aderare al Finlandei la NATO separat de Suedia”, a spus ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu.

Principala plângere a Turciei și a președintelui turc Recept Tayyip Erdogan a fost refuzul Suediei de a extrăda zeci de suspecți pe care Ankara îi leagă de grupări kurde ilegale sau legațide tentativă de lovitură de stat din 2016.

Cu toate că nu acceptă în continuare Suedia în NATO, ministrul de externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu, a anunțat că va discuta cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. cererile NATO privind candidaturile Finlandei și Suediei. Șeful politicii externe SUA va ajunge în Turcia în 19 februarie.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG