Linkuri accesibilitate

Nava care blochează Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire


Nava, lungă cât patru terenuri de fotbal, a fost deviată de la traseu și s-a blocat între țărmuri.
Nava, lungă cât patru terenuri de fotbal, a fost deviată de la traseu și s-a blocat între țărmuri.

Nava Ever Given care a blocat timp de mai multe zile Canalul Suez a fost repusă pe linia de plutire și în prezent este asigurată, a anunțat compania Inchcape Shipping Services, într-o postare pe Twitter. Bursele asiatice și prețurile petrolului au reacționat imediat la anunț, relatează Reuters.

Repunerea pe linia de plutire este un prim pas important spre deblocarea canalului. Câteva sute de nave au blocate în urma incidentului, iar comerțul la nivel mondial a fost afectat. Situația îi îngrijorează pe economiști cu privire la o eventuală creștere a prețurilor alimentelor sau a altor bunuri de consum.

Ruta maritimă ce asigură transportul de bunuri din Asia înspre Europa e închisă de marți, după ce o navă lungă cât patru terenuri de fotbal a fost deviată de la traseu și s-a blocat între țărmuri.

În primele ore ale zilei de luni au apărut informații că prova enormei nave a fost scoasă din mal.

Potrivit șefului autorității Canalului de Suez, citat de Wall Street Journal, nava a fost parțial eliberată, acest lucru fiind „o veste bună”.

Acesta a spus că remorcherele de la fața locului vor mai lucra circa o oră pentru ca nava să circule prin canal: „Nu am terminat încă, dar s-a mișcat”.

Și furnizorul de servicii maritime Inchcape, citat de Bloomberg, a spus că echipele de intervenție au reușit să elibereze Ever Given la o săptămână după ce a eșuat.

Ultimele informații din satelit arată că nava s-a îndreptat, prova nemaifiind în malul estic.

XS
SM
MD
LG