Linkuri accesibilitate

Testele arată că Navalnîi a fost otrăvit cu Novicioc, spune guvernul german


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Guvernul german spune că testele de sânge prelevate de la liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi relevă prezența unei neurotoxine din grupul Novicioc.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a declarat miercuri, pe 2 septembrie, că testele făcute la un laborator militar special german relevă dovezi ale prezenței neurotoxinei.

Ministerul german de Externe a declarat că-l va informa pe ambasadorul rus la Berlin despre rezultat și a cerut Moscovei să răspundă.

„Este un eveniment uimitor că Alexei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent chimic în Rusia. Guvernul federal german condamnă această acțiune în termenii cei mai puternici posibili. Guvernul rus este îndemnat să dea explicații cu privire la incident", a spus Seibert într-o declarație.

Navalnîi s-a îmbolnăvit pe un zbor din Siberia către Moscova pe 20 august, forțând avionul pe care călătorea să aterizeze de urgență în Omsk, unde a petrecut două zile în spital înainte de a fi transferat în Germania.

Bărbatul de 44 de ani rămâne într-o unitate de terapie intensivă la Spitalul Charité din Berlin, unde este ținut în comă indusă medical.

Echipa lui Alexei Navalnîi a publicat investigațiile despre corupția din Siberia, unde politicianul de opoziție rus a fost otrăvit la începutul acestei luni, în timp ce conducea cercetările.

Raportul, publicat pe site-ul său luni, 31 august, susține că 18 din cei 50 de parlamentari din Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, sunt proprietari sau reprezintă proprietari de companii de construcții.

Raportul oferă, de asemenea, informații detaliate despre proprietățile și activele parlamentarilor și ale rudelor acestora și solicită persoanelor din Novosibirsk să voteze candidații opoziției susținuți de proiectul de vot inteligent al Navalnîi.

Novosibirsk și regiunea înconjurătoare se confruntă cu un boom al construcțiilor, inclusiv proiecte finanțate de guvern, care ridică semne serioase de întrebare cu privire la conflictul de interese în care se află parlamentarii.

Navalnîi se afla în turneu în Siberia, incluzând Novosibirsk și Tomsk, unde vor avea loc alegeri municipale în septembrie, când brusc s-a simțit rău la bordul unui avion care zbura de la Tomsk la Moscova pe 20 august.

Medicii de la Spitalul Charite din Berlin au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit cu un grup de substanțe active numite inhibitori de colinesterază, care se găsesc în mai multe medicamente, precum și în unele pesticide și neurotoxine.

Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin. Medicii ruși din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.

Concluzia medicilor germani a determinat guvernele occidentale să ceară Rusiei să investigheze modul în care Navalnîi a fost otrăvit.

Până în prezent, oficialii ruși au respins acuzațiile privind otrăvirea sa deliberată susținând că sunt prea puține indicii ca să investigheze cazul.

XS
SM
MD
LG