Linkuri accesibilitate

Navalnîi, amenințat cu închisoarea dacă nu revine imediat în Rusia


Alexei Navalnîi, cel mai virulent critic al Kremlinului, amenințat cu închisoarea
Alexei Navalnîi, cel mai virulent critic al Kremlinului, amenințat cu închisoarea

Serviciul penitenciar din Rusia i-a dat luni seară un ultimatum lui Alexei Navalnîi, cel mai virulent opozant al regimului de la Kremlin, cerându-i să revină imediat din Germania marți dimineață, în caz contrar riscând să fie închis dacă revine după acest termen.

Rusia continuă să susțină că nu a văzut nicio dovadă care să ateste că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice implicare în otrăvirea sa.

Serviciul Federal al Penitenciarelor (FSIN) l-a acuzat luni pe Navalnîi că a încălcat restricțiile unei pedepse la închisoare cu suspendare, pe care încă o execută pentru o condamnare din 2014, și spune că acesta s-ar fi sustras de sub supravegherea autorității penale din Rusia.

Citând un articol din publicația medicală britanică The Lancet despre tratamentul lui Navalnîi, FSIN spune că acesta s-a externat de fapt pe 20 septembrie din spitalul berlinez și că simptomele bolii sale au dispărut încă pe de 12 octombrie.

„Prin urmare, condamnatul nu-și îndeplinește toate obligațiile care îi revin și se sustrage de sub supravegherea Inspectoratului Penal”, spune FSIN, citat de Reuters.

Navalnîi a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru un caz de furt despre care el spune că a fost instrumentat politic iar perioada restricției expiră pe 30 decembrie.

FSIN a anunțat luni seara, târziu, că l-a convocat pe Navalnîi să se prezinte la autoritatea de inspecție și că sentința sa suspendată ar putea fi schimbată într-una cu închisoare dacă se va dovedi că a încălcat termenii suspendării executării pedepsei.

Serviciul penitenciar nu a menționat niciun termen, dar avocatul lui Navalnîi a făcut publică o captură de ecran cu un mesaj în care clientul său este convocat până marți la ora 9.00 la un birou din Moscova.

Purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat pe Twitter că este imposibil ca Navalnîi să se întoarcă la timp, pentru că este încă în convalescență după otrăvirea sa și a acuzat conducerea penitenciarelor că acționează la ordinele Kremlinului.

Nu poate să apară mâine la Inspectoratul Penal din Moscova. Dar FSIN îi pasă cu adevărat de bunul simț? Li s-a dat un ordin, îl îndeplinesc”, a scris ea.

Kremlinul a declarat că Navalny este liber să se întoarcă în orice moment în Rusia, ca orice alt cetățean rus.

XS
SM
MD
LG