Linkuri accesibilitate

Navalnîi, audiat joi de un tribunal rus. Fratele său a fost arestat


Aleksei Navalnîi va fi audiat de un tribunal de la Kremlin

Aleksei Navalnîi, opozantul președintelui Putin, va fi audiat joi de un tribunal rus de la Kremlin pentru apelul împotriva arestării sale din 17 ianuarie.

Audierea are loc după ce poliția rusă a făcut miercuri mai multe percheziții în birourile organizaţiei și în apartamentul lui Navalnîi. În urma perchezițiilor, Oleg, fratele dizidentului rus, a fost arestat.

Despre audierea lui Aleksei Navalnîi, avocații au fost înștiințați pe 26 ianuarie, când li s-a spus că acesta este programat să apară în fața tribunalului pe 28 ianuarie, după cum a declarat Leonid Volkov, unul dintre apropiații lui Navalnîi. Acesta îi îndeamnă pe oameni să protesteze din nou în toată Rusia pe 31 ianuarie.

Poliția a făcut, miercuri, mai multe percheziții în birourile organizaţiei lui Navalnîi și în apartamentul său din Moscova, în urma cărora fratele său a fost reținut. Polițiștii au mai percheziționat și aparatamentul închiriat unde locuiește Yulia, soția lui Navalnîi, dar și unele birouri ale Fundației Anticorupție și ale echipei Navalnîi Live. Presa rusă scrie că acțiunile poliției ar fi avut ca motiv nerespectarea normelor sanitare în vigoare în pandemia de COVID-19.

Ulterior, echipa Navalnîi Live a scris pe Twitter că perchezițiile poliției au fost ilegale și au fost menite să-i intimideze. Aceștia au spus că vor ieși din nou în stradă pe 31 ianuarie.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie imediat ce s-a întors în Rusia. La finalul săptămânii trecute, mii de oameni din toată Rusia au făcut demonstrații pro-Navalnîi în urma cărora peste 3.500 de persoane au fost arestate.

Ulterior arestării sale, echipa lui Navalnîi a postat pe internet un video cu imagini ale imensei proprietăți de la Malul Mării Negre care ar fi deținută de Vladimir Putin și a cărei construcție ar fi costat peste un milliard de euro.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

XS
SM
MD
LG