Linkuri accesibilitate

Navalnîi, mutat la spital. Purtătorul său de cuvânt: Fără măsuri, ar putea muri în decurs „de zile”


Alexei Navalnîi, opozant rus, înaintea unui apariții într-un tribunal din Moscova, 22 august 2019.
Alexei Navalnîi, opozant rus, înaintea unui apariții într-un tribunal din Moscova, 22 august 2019.

Serviciul penitenciar din Rusia declară că politicianul de opoziție Aleksei Navalnîi va fi transferat la un spital într-un centru corecțional lângă cel actual, pe fondul îngrijorării privind sănătății sa, care se deteriorează rapid. Navalnîi a intrat în a 20-a zi de grevă a foamei.

„În prezent, starea de sănătate a lui A. Navalny este apreciată ca fiind satisfăcătoare; el este examinat de un medic generalist în fiecare zi. Cu acordul pacientului, i s-a prescris terapia cu vitamine”, a precizat într-o declarație din 19 aprilie filiala Serviciului Federal al Penitenciarelor (FSIN) din regiunea Vladimir.

Săptămâna trecută, medicul personal al lui Navalnîi și alți trei medici, inclusiv un cardiolog, au cerut să li se permită să îl examineze pe tânărul de 44 de ani. Într-o scrisoare către FSIN ei au spus că politicianul de opoziție ar putea suferi un stop cardiac în „orice minut”.

Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, a avertizat în weekend că criticul de la Kremlin - care acum câteva luni a fost otrăvit cu Novicioc - ar putea muri în decurs de „zile” dacă nu se va lua măsuri în curând.

Modul în care Rusia îl tratează pe Navalnîi se adaugă altor situații tensionate pe care Rusia le are în prezent cu Occidentul. Consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat pe 18 aprilie că guvernul SUA a spus Rusiei „vor exista consecințe” dacă Navalnîi va muri în închisoare.

Situația lui Navalnîi este și pe ordinea de zi a întâlnirii de pe 19 aprilie a miniștrilor de externe ai țărilor din Uniunea Europeană

Josep Borrell, ministrul de externe al UE, a avertizat înainte de ședință că UE va atrage atenția Moscovei pentru sănătatea criticului de la Kremlin.

Șeful diplomației Uniunii europene a declarat la finalul reuniunii cu miniștrii de Externe ai statelor membre că deși Navalnîi a fost transferat într-un spital, Rusia trebuie să se asigure că acesta are acces imediat la specialiștii în care are încredere. UE a transmis Rusiei că este responsabilă de sănătatea și siguranța opozantului Kremlinului.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie la sosirea sa din Germania, unde a fost tratat după ce a fost otrăvit în Siberia în august 2020 cu ceea ce a fost definit de laboratoarele europene ca substanța Novicioc – care provine din perioada sovietică. El l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că a ordonat otrăvirea, pe care Kremlinul a negat-o.

Un tribunal din Moscova a transformat o pedeapsă de 3 ani și 6 luni cu suspendare în 2 ani și 6 luni de detenție în luna februarie, printr-o decizie pe care Navalnîi și susținătorii săi au numit-o „politică”. Navalnîi a fost acuzat în acest dosar că ar fi încălcat termenii sentinței inițiale, atunci când a plecat în Germania pentru a primit îngrijiri medicale după ce a fost otrăvit.

Pe 19 aprilie, Vladimir Milov, un apropiat al lui Navalnîi, a anunțat că a fugit din țară pentru a nu fi arestat.

XS
SM
MD
LG