Linkuri accesibilitate

Navalnîi va fi judecat miercuri pentru defăimarea unui veteran de război


Rusia - Momentul arestării lui Alexei Navalnîi, pe 18 ianuarie, în timp ce era dus la o secție de poliție din Himki, din apropierea Moscovei
Rusia - Momentul arestării lui Alexei Navalnîi, pe 18 ianuarie, în timp ce era dus la o secție de poliție din Himki, din apropierea Moscovei

Alexei Navalnîi, cel mai virulent opozant al președintelui rus Vladimir Putin, reținut duminică la revenirea în Rusia și arestat luni cu mandat de 30 de zile, pentru încălcarea termenilor unei condamnări cu suspendare, va fi adus miercuri în fața instanței și judecat pentru defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial, transmite AFP, care-l citează pe avocatul său.

Comitetul de anchetă, care cercetează infracțiuni grave, a deschis o anchetă împotriva lui Navalnîi pentru calomnie în luna iunie a anului trecut pentru „discreditarea onoarei și demnității” unui veteran.

Numai că veteranul „defăimat” de Navalnîi nu era un veteran obișnuit ci unul care s-a pronunțat într-un videoclip promoțional în favoarea amendamentelor constituționale adoptate vara trecută, care-i permit președintelui Vladimir Putin să rămână în fruntea Federației Ruse până în 2036.

În stilul care-i dă marca, Navalnîi a comentat după ce a postat videoclipul pe Twitter, numindu-l pe veteran și pe ceilalți care au contribuit la realizarea producției video „rușinea țării”, „oameni fără conștiință” și „trădători”.

Judecata a fost suspendată cât a fost Navalnîi internat în Germania, după otrăvirea sa cu o neurotoxină din categoria Noviciok, într-un atac care a fost la un pas să-i fie fatal, în luna august a anului trecut.

Navalnîi îl acuză fără niciun ocoliș pe președintele Putin că a ordonat otrăvirea sa, iar Kremlinul respinge acuzațiile.

Alexei Navalnîi a fost reținut duminică, la revenirea în Rusia, pentru că a încălcat condițiile unei condamnări cu suspendare din 2014 și nu s-a prezentat de două ori pe lună la serviciul de probațiune al unei închisori din Rusia, cât a fost în comă și apoi în recuperare în Germania din luna august a anului trecut după otrăvirea sa în Siberia.

Luni, o instanță improvizată într-o secție de poliție din Himsk, în apropierea Moscovei, a dispus arestarea lui Alexei Navalnîi până pe 15 februarie.

Apoi a fost mutat în centrul de detenție Matrosskaya Tishina, închisoare situată în districtul Sokolniki din Moscova, unde-și va petrece primele 14 zile în carantină din cauza restricțiilor impuse în pandemia de coronavirus.

Avocatul său, Vadim Kobzev, a declarat marți pentru postul de radio Ecoul Moscovei că depinde de instanța din Moscova dacă-l va audia în dosarul de calomnie pentru a se asigura că apare în fața judecătorului.

„Va putea face acest lucru având în vedere că carantina de 14 zile este neclară", a spus Kobzev, adăugând că nu știe dacă Navalnîi va putea să apară și prin video din celula sa.

Kobzev a spus că veteranul care a depus dosarul nu va fi prezent la ședință, după ce a cerut investigarea acuzațiilor pe care i le-a adus lui Navalnîi în lipsa sa.

Acuzațiile de calomnie sunt sancționate în Rusia cu amendă de până la cinci milioane de ruble (67.650 dolari) și cinci ani de închisoare.

Pe 2 februarie, o instanță va începe audierea sa pentru a decide dacă nu cumva Navalnîi ar trebui să execute sentința suspendată de 3 ani și 6 luni cu închisoare.

Navalnîi și susținătorii săi spun că ambele cazuri sunt motivate politic.

Arestarea celui mai virulent opozant al Kremlinului a declanșat un val de condamnări din partea țărilor occidentale care au cerut eliberarea sa imediată.

XS
SM
MD
LG