Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi știa că va muri în închisoare. A scris asta în noua sa carte de memorii


Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie 2024, la vârsta de 47 de ani, în timp ce se afla în închisoare.
Alexei Navalnîi a murit pe 16 februarie 2024, la vârsta de 47 de ani, în timp ce se afla în închisoare.

Dizidentul rus Alexei Navalnîi, care a fost principalul opozant politic al președintelui Vladimir Putin înainte de moartea sa în februarie, credea că va muri în închisoare, conform memoriilor sale postume care vor fi lansate pe 22 octombrie.

The New Yorker a publicat, vineri, fragmente din carte, cuprinzând scrieri din jurnalul lui Navalnîi din închisoare și altele mai vechi.

„Îmi voi petrece restul vieții în închisoare și voi muri aici,” a scris el pe 22 martie 2022.

„Nu va fi nimeni de la care să-mi iau rămas bun... Toate aniversările vor fi sărbătorite fără mine. Nu îmi voi vedea niciodată nepoții.”

Navalnîi executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații de „extremism” într-o colonie penală arctică.

Moartea sa pe 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, a stârnit reacții în toată lumea, și nu puțini l-au acuzat direct pe Putin de moartea sa.

Navalnîi a fost arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în Rusia, după ce reușise să scape cu viață după ce fusese otrăvit, în 2020.

„Singurul lucru de care ar trebui să ne temem este că ne vom preda patria unei bande de mincinoși, hoți și ipocriți,” a scris el pe 17 ianuarie 2022.

Fragmentele publicate de ziarul american surprind singurătatea detenției, dar și o notă de umor.

De exemplu, pe 1 iulie 2022, Navalnîi a descris ziua sa tipică: trezirea la ora 6:00, micul dejun la 6:20 și începutul muncii la 6:40.

„La muncă, stai șapte ore la mașina de cusut pe un scaun sub înălțimea genunchilor,” a scris el.

„După muncă, continui să stai câteva ore pe o bancă de lemn sub un portret al lui Putin. Aceasta se numește ‘activitate disciplinară’.”

Cartea, intitulată „Patriot,” va fi lansată de editura americană Knopf, care planifică și o versiune în limba rusă.

„Este imposibil să citești jurnalul din închisoare al lui Navalnîi fără să fii indignat de tragedia suferinței sale și de moartea lui,” a scris editorul revistei The New Yorker, David Remnick.

În ultimul fragment publicat în revistă, datat 17 ianuarie 2024, Navalnîi răspunde la întrebarea adresată de colegii săi de detenție și de gardienii închisorii: de ce s-a întors în Rusia?

„Nu vreau să renunț la țara mea sau să o trădez. Dacă convingerile tale înseamnă ceva, trebuie să fii pregătit să le aperi și să faci sacrificii, dacă este necesar,” a spus el.

Sursa: AFP

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG