Linkuri accesibilitate

Nave de război rusești fac o vizită de rutină în Cuba


Un membru al comunității rusești din Havana flutură un steag în timp ce un submarin rusesc cu propulsie nucleară a intrat în golful capitalei cubaneze, în ultima vizită navală a Rusiei, pe 12 iunie.
Un membru al comunității rusești din Havana flutură un steag în timp ce un submarin rusesc cu propulsie nucleară a intrat în golful capitalei cubaneze, în ultima vizită navală a Rusiei, pe 12 iunie.

Locuitorii Havanei au urmărit sâmbătă de la țărm cum navele de război rusești sosesc pentru a doua oară în tot atâtea luni, într-o vizită pe care Cuba a numit-o de rutină.

Autoritățile cubaneze au lansat salve în aer pentru a le ura bun venit, în timp ce pescarii curioși priveau de pe malul apei din Havana în timp ce navele înaintau pe golf, transmite Reuters.

Locuitorii ruși au fost, de asemenea, printre puținii care s-au trezit devreme pentru a vedea sosirea flotei.

Nava de patrulare Neustrașimîi, nava de antrenament Smolnîi și navele de sprijin, toate din flota baltică, sunt programate să plece marți.

O scurtă declarație a Forțelor Armate Revoluționare Cubaneze a descris sosirea lor ca fiind una rutină.

Departamentul de Stat al SUA și Pentagonul nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În iunie, un submarin nuclear rusesc, o fregată și o navă de sprijin au făcut o demonstrație de forță a Moscovei în portul Havana, la mai puțin de 100 de mile (160 km) de Florida.

Tensiunile dintre Statele Unite și Rusia au crescut de la invazia rusească în Ucraina, din 24 februarie 2022, iar activitatea navală a Rusiei – deși de rutină în Atlantic – a crescut din cauza sprijinului SUA pentru Ucraina, spun oficialii americani.

Simultan, relațiile dintre aliații Războiului Rece, Rusia și Cuba, s-au îmbunătățit considerabil, pe măsură ce țara condusă de comuniști se luptă cu o criză economică pe care o atribuie SUA din cauza sancținilor sale.

Contactele la nivel înalt dintre cele două țări au crescut la un nivel nemaivăzut de la căderea Uniunii Sovietice.

Rusia a trimis petrol, făină și un număr tot mai mare de turiști în națiunea din Caraibe, care nu are numerar și mărfuri, pentru că cetățenii săi suferă din cauza întreruperilor zilnice de curent și a altor probleme care au ca rezultat proteste dispersate și migrație record.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG