Linkuri accesibilitate

Neîncredere. România, codașă în UE la obținerea informațiilor de pe site-urile autorităților publice


Eurostat study
Eurostat study

România are cel mai scăzut procent de cetățeni din UE, doar 10%, care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii, mult sub media europeană care este de 47%, arată datele publicate Eurostat cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Datelor Deschise (Open Data Day).

Eurostat arată că 47% din cetățenii Uniunii Europene cu vârsta între 16 și 74 de ani au obținut anul trecut informații de pe site-urile autorităților publice, o creștere semnificativă față de 2008, când procentul a fost de 33%.

Cel mai ridicat procent s-a înregistrat în Danemarca- 89%, urmată de Finlanda (85%), Olanda (81%) şi Suedia (79%), iar la coada clasamentului se află cel mai scăzut în România (10%), Italia şi Bulgaria (ambele cu 19%), Polonia (27%), Luxembourg (30%), Croația (36%).

Pe grupe de vârstă, cea mai mare creștere a procentului de persoane care au folosit site-urile autorităților publice pentru a obține informații s-a înregistrat la categoria 25-34 de ani (59%) și la cei de 35-44 ani (56%). Deși este mai puțin probabil ca vârstnicii să obțină informații de pe site-urile autorităților publice, peste un sfert (26%) dintre cetățenii Uniunii Europene cu vârsta între 65 și 74 de ani au folosit aceste site-uri guvernamentale în 2020.

XS
SM
MD
LG