Linkuri accesibilitate

BEC a răspuns nedumeririlor lui Valer Dorneanu: De ce numărul votanților la cele două intrebări de la referendum e diferit


Valer Dorneanu și Florin Iordache

Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, cere lămuriri de la Biroul Electoral Central (BEC) în legătură cu listele pentru referendum și numărul de voturi. Dorneanu nu înțelege, de exemplu, de ce numărul votanților nu fost identic la cele două întrebări.

Biroul Electoral Central (BEC) i-a răspuns vineri președintelui Curții Constituționale (CCR), Valer Dorneanuprecizând că situția este cauzată de ”erori de înscriere”, dar și de o scăpare legislativă, potrivit Mediafax.

  • ”În ceea ce privește posibilitatea ca numărul alegătorilor înscriși la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului să fie diferit la întrebarea nr. 1 față de întrebarea nr. 2 legiuitorul nu a prevăzut norme distincte referitoare la referendumul cu două sau mai multe întrebări”.
  • ”Alegătorii care doreau să voteze la referendum nu puteau opta între cele două întrebări și, dacă declarau că doresc să voteze la referendum primeau ambele buletine de vot, iar consemnarea faptului că au votat, se făcea pe o singură listă electorală”.
  • ”Înscrierea unor cifre diferite pe cele două procese verbale nu poate reprezenta decât erori de înscriere”.

Răspunsul BEC referitor existența unei diferențe între ”listele permanente” și ”lista pentru referendum” este o eroare din cauza unei scăpări legislative:

  • ”Numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum…” (…), în opinia noastră, reprezintă același număr cu ”numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.
  • ”Înscrierea la această rubrică, de către unele birouri electorale ale secțiilor de votare, și a alegătorilor cuprinși în listele suplimentare, este o eroare generată de formularea ambiguă a textului de la pct. 1 din anexele nr. 2 – 4 la legea nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare .
  • ”Precizăm că, în absența unei atribuții legale cu acest obiect stabilite în sarcina sa, Biroul Electoral Central nu putea dispune corectarea acestei erori, în condițiile în care legiuitorul nu a introdus, la acest punct din procesul verbal de centralizare, o cheie de control care să împiedice o astfel de înscriere eronată”.
  • ”În opinia noastră, numărul corect care trebuia înscris la punctul 1 din procesul verbal privind rezultatele referendumului era numărul total al alegătorilor din lista electorală permanentă pe care fiecare birou electoral al secției de votare l-a primit în format tipărit”.
  • ******

Seful Curții Constituționale a vrut să știe dacă ”numărul persoanelor încrise în lista pentru referendum” reprezintă ”numărul persoanelor înscrise în lista ­­electorale permanentă”. De fapt, Dorneanu sugerează că acest acest număr ar fi diferit și că s-a operat cu liste și o bază de calcul diferite.

”Care sunt diferențele existente în procesele verbale întocmite pentru cele două întrebări de către Birourile Electorale Județene ce au condus la consemnarea de către Biroul Electoral Central a unui număr diferit de persoane la pct. 1 din procesele-verbale, respectiv la rublica ”numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum” (identificare Birouri Electorale Județene care au transmis date diferite la pct. 1 din procesele verbale și diferența constatată la fiecare)”, se arată în document lui Valer Dorneanu, citat de Mediafax.

Juriștii consultați de Europa Liberă spun că întrebarea e cu ”schepsis”, făcând referire la scandalul de la referendumul din 2012 pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, atunci când în discuție a fost numărul de cetăteni înscriși în listele electorale permanente. În final, chestiunea ajunge tot la Curtea Constituțională, cea care trebuie să valideze referedumul. De altfel, CCR a amânat validarea referendumului pentru data de 27 iunie din cauza unor plângeri primite pe ultima sută de metri, dar și pentru ca noii judecători, Gheorghe Stan și Cristian Deliorga, să poată participa la dezbateri.

Miercuri a fost înregistrată o contestație prin care se cere anularea decretului pentru organizarea referendumului semnat de președintele Klaus Iohannis și infirmarea rezultatelor referendumului.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

VIDEO | Angajatii CFR protestează la Ministerul Transporturilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00
XS
SM
MD
LG